We zien de meerkoet op veel plaatsen in Nederland. Iedereen kent de strijdlustige watervogel, maar deze 12 weetjes wist je vast nog niet!
Weetje 1
Een volwassen meerkoet kan 40 centimeter groot worden. Hij is gemakkelijk te herkennen aan de typische rode ogen, de witte snavel en de opvallende witte voorhoofdsplaat. Vanwege deze plaat worden meerkoeten in sommige streken ook wel bleshoenders genoemd.
Weetje 2
Het duurt 8 tot 9 weken tot de jonge meerkoet voor het eerst gaat vliegen. Hij moet dan vaak vanaf het water starten. Aan zijn stuntelige pogingen is duidelijk te zien dat het geen echte vlieger is.
Weetje 3
Een zwaan is 20 keer zwaarder dan de meerkoet. Desondanks zal de meerkoet de veel grotere zwaan aanvallen als hij gestoord wordt of zich bedreigd voelt.
Weetje 4
Vrouwtjesmeerkoeten kunnen 800 tot 1000 gram zwaar worden. Het mannetje weegt slechts 600 gram, maar heeft wel een grotere voorhoofdsplaat.
Weetje 5
15 seconden lang kan de meerkoet op zoek naar voedsel onder water blijven. Ter vergelijking: een krooneend houdt het tot 30 seconden vol.
Weetje 6 over de meerkoet
Het vrouwtje broedt 22 dagen op de vier tot twaalf eieren die ze in april legt. De kuikens hebben zwarte veren maar nog geen witte voorhoofdsplaat (zie de foto).
Weetje 7
500.000 broedparen leven er naar schatting in heel Midden-Europa. Tot de landen waar meer dan 100.000 broedparen voorkomen, behoort ook Nederland. De meerkoet wordt daarmee niet als bedreigde soort beschouwd.
Weetje 8
Aan elke teen van de meerkoet zitten 3 zwemlobben. Daardoor kan hij in het water uitstekend peddelen. Veel andere vogels die in en rond het water leven hebben doorlopende zwemvliezen tussen hun tenen.
Weetje 9
80 procent van de meerkoetkuikens sterft in het eerste jaar na de geboorte. Van de jongen die het wel redden, overleeft slechts de helft het daaropvolgende jaar.
Weetje 10
Het nest van de meerkoet is 20 centimeter groot. Het is gemaakt van riet, takjes en bladeren en drijft dicht bij de oever, waaraan het met halmen vastgemaakt is. Aan de kant van het water heeft het nest vaak een soort ‘opritje’.
Weetje 11
1400 meter boven de zeespiegel komen er nog meerkoeten voor. Zij prefereren ondiepe plassen, vochtige gebieden en vijvers, en over het algemeen water met een rietgordel en veel waterplanten.
Weetje 12
40 tot 60 dagen na de geboorte, zo lang worden de kuikens door hun moeder verzorgd. Zij bedelen dan constant met piepende geluidjes om voer en zijn al vanaf een grote afstand te horen.
Klik hier om nog meer te weten te komen over dieren in de natuur
Ergens in april hadden we plots koppel meerkoetjes in onze vijver. Het mannetje heeft onafgebroken weken aan 1 stuk dag en nacht takjes aangebracht, naar het midden vd vijver, waar een paaltje staat met fonteintje eraan bevestigt(.hetgeen ik vanaf dan niet meer heb laten spuiten) om nestje te bouwen. Ik dacht “ocharme het lukt hem nooit! Want is daar 2m diep” . Maar na 1 maand kwamen toch die takjes boven water en ontstond een mooi nest. Er kwamen 7 jongen. Schattig. . Plots toen ze al tamelijk groot waren vond ik 3 dooie in de vijver en waren er nog 4. Nu nog steeds. De mama en papa zijn ondertussen al vertrokken. De 4 jongen zitten nog id vijver. Mijn vraag: komen volg jaar de ouders terug of 1 vd jongen met z’n nieuwe partner?
heeft een meerkoet besef dat hun babys worden opgegeten, net namelijk een reiger en een meeuw die ze allemaal heeft opgegeten ze waren net 3 dagen oud
Hoi,
Onlangs is er een straat verderop een meerkoet helaas aangereden… Ze liepen of zwommen daar meestal met z’n tweeën. Nu valt het me op dat op de hoek van de stoep sindsdien steeds een meerkoet loopt of ligt (in ieder geval steeds in de buurt van). Ik heb gelezen dat een meerkoet monogaam is zoals een zwaan. Is er een manier om de meerkoet te helpen of gaat deze vanzelf weer verder of niet? Misschien beetje gekke vraag maar ik vind het erg sneu voor de overgebleven meerkoet. Er zijn meer meerkoeten in de buurt maar niet zo zeer op die plek van de buurt.
Groetjes!
Wij hebben regelmatig meerkoeten met jongen in onze sloot. Eén jong is nu een paar maanden oud en heel fascinerend. Het begon ermee dat hij een paar dagen krijsend achter zn moeder aanzwom, die niets meer van hem wilde weten. Ik denk dat dat is wanneer het pikken plaatsvindt. Hij is nu erg zelfstandig, negeert zijn moeder, en is alle eenden, kraaien, meeuwen, andere meerkoeten etc de baas en te vlug af. Hij haalt iedere ochtend een bruine boterham bij ons. We noemen hem onze ADHD kip! Hij is geweldig en al vrij tam.
Is het normaal dat de gemeente telkens de nestjes van meerkoeten verwijderen?
Dat is bij ons in het dorp vier maal gebeurd in twee a drie maanden tijd.
Telkens zijn de ouders weer opnieuw begonnen met het bouwen van een nestje. Zo treurig om te zien dat de gemeente het kee rop keer verwijderd.
Ik voer waar ik woont al 2 jaar meerkoeten als ze me zien komen ze hard naar me toe gelopen en piepen ,,ik fluit ook waar ze dan ook zijn,als ze me horen komen ze hard naar me toe soms vliegen ze ,,ik hou echt van ze
Ik ken een paar meerkoeten en mijn vriedinnen hebben ze brood gevoerd.
Aleen de vader van de kleine meer koet doet agresief warom eigelijk?
Waarom neemt de meerkoetouder soms het hoofdje van van een jong tussen de snavel? Ik heb dit al enkele waargenomen en lijkt wreed, maar toch lijkt het een doel te hebben.
Hallo, ik ben Hannah ik ben 14 jaar en ben fan van vogels/watervogels. Ik bestudeer ze al jaaaren. Mijn Vriendje vond laatst een meerkoet die hem heel lief vond, hij dacht: ‘ach het is een schat!’ Ik vond het maar vreemd, zijn meerkoeten altijd zo knuffelig?
Hoi Hannah, leuk dat je een berichtje plaatst! Zover wij weten zijn meerkoetjes van nature niet zo knuffelig. Dat is wel erg bijzonder!
Er zit hier een meerkoet al heel lang op het nest en de man is verdwenen. Zo zielig.
Er zit hier een meerkoet in de vijver op zijn nest. Nu blijkt dat het mannetje er een meter voor ligt dood. (Lijkt te zijn aangevallen)
Komt het nu wel goed met vrouwtje en de eieren?
Hoe kan ik de meerkoeten naar een andere plaats leiden
Ze zitten onder mijn raam…in de kreek achter ons huis
ik kan s nachts niet slapen van de herrie
Er zitten ook altijd eenden en futen maar die maken veeeel minder herrie
Ik kijk met genoegen en zorgelijk naar die koeten, buurvrouw van een woonboot zei ook dat een meerkoet een kleintje aftikt tot bloedens aan toe, waarom misschien te zeurderig. wat ik denk dat ze weinig voedsel vinden onder water[gracht],vraag me of er iemand van het natuur/gemeente daar niets aan doen, ook voor de eenden, brood is slecht en is ook verboden. Dat piepen wordt zielig en is soms vervelend aan te horen. Wou dat iemand van de hogere hand daar wat aan kan doen, ook reigers en kauwen meeuwen, pikken/eten die kleintjes[ futen/meerkoeten/eenden] op, weg met die beesten dan. Ik hou van ervan om te zien.
Er broedt een meerkoetstel in de gracht naast mijn huis.
Nu is het nest al twee keer verwoest Door langsvarende boten.
De meerkoeten beginnen dan weer opnieuw. Ze zijn er erg druk mee.Ik vind het dus heel zielig voor ze.
Hoe kan ik ze helpen?
Een Meerkoetenpaar en een futenpaar hebben op 2 meter naast elkaar een nest gebouwd. Eerder in het seizoen was er ruzie tussen beide paren over het nest en hebben ze geruild. In beide nesten zijn eieren gelegd werd consequent gebroed door beide ouders. Bij de meerkoeten kwamen er 5 stuks uit de eieren, maar bij de futen was al die tijd geen resultaat te zien. Onlangs is het futenpaar van het nest vertrokken en zwemmen de meerkoeten met een steeds kleiner aantal jongen. Deze week bleken er ineens 2 jonge futen met de meerkoeten mee te zwemmen en door hen op dezelfde wijze te worden gevoerd. Ze zwemmen nog steeds rondom de oorspronkelijke nesten. Van de meerkoet jongen is er nog 1 over, die zwemt dapper mee met de snellere jonge futen.
Het futen ouderpaar is niet meer waargenomen.
Kom dit vaker voor?
Beste Ron, een hele late reactie. Maar ik kwam je bericht tegen omdat ik een antwoord zocht op een soort gelijke situatie. Wij hadden het vermoeden van wat jij schrijft. Dus het antwoord op jouw vraag is; ja, het komt vaker voor. 😊
Bij weetje 6 moet staan man en vrouw broeden om de beurt.
Bij 12 dat zowel de man als de vrouw de jongen voeren.
Bij ons op ongeveer 2m vanaf ons raam broed al 11 jaar het zelfde koppel.
Wij hebben ze al zo tam dat ze uit onze hand eten.
Ze hebben meestal 8 eieren en komen allemaal uit.
Al heel snel reageren de jongen ook op mijn speciale fluitje.
Klopt het dat Meerkoeten net zoals Zwanen trouw zijn aan dr partner? het is me ooit eens verteld maar kan het hier niet vinden.
Vond het zelf een leuk weetje
Goh.. wat informatief!
Vandaag, 18 februari 2018, een meerkoet met jong gezien op de Mookerplas in Plasmolen Limburg.
Het jong dook al en zocht dus zelf zijn eten!!!
Ik heb ze nog nooit zo vroeg en zelfstandig gezien…
Vandaag 17 augustus waargenomen in Lelystad : 2 meerkoetjes met 2 jonkies.
Drie meerkoeten zijn nu in augustus al een paar dagen verwoed bezig om op een grote waterplant een nest te maken. Twee grotere meerkoeten zwemmen af en aan om takjes en strootjes te zoeken en naar de bouwplaats te brengen waar de kleinste van de drie op het “nest in aanbouw” zit, die het vervolgens over het nest verdeelt. Na één of twee uur zwoegen vertrekken ze om later op de dag of de volgende morgen terug te komen. Het nest in aanbouw is inmiddels gedeeltelijk onder water gezakt. Maar de familie begint opnieuw. Dat ritueel heeft zich nu al zeven, acht keer voorgedaan.
Mijn vragen zijn:
– Is het kleinste beest een jong? Hij/zij bouwt het nest.
– Waarom zijn de meerkoeten in augustus een nest aan het bouwen?
We hebben al jaren een stel koeten in de vijver.hebben ieder jaar wel jongen,nu ook maar hebben 1 jong over.maar nu is er al dagen 1ouder over met jong.de oude koet Tettert de hele dag !!maar ik denk dat z’n partner iets over komen is.ishij daarom zo luidruchtig?????en blijven ze nu alleen of zoeken ze weer een nieuwe ..wie weet hier iets over??
In de singel voor mijn huis zat jarenlang een meerkoetenkoppel. Was lief om te zien hoe hij zijn vrouwtje voerde, ze waren altijd samen. Nu zie ik nadat ik terug ben gekomen van vakantie nog maar één meerkoet. Ik vind het zo zielig. Gaat dit meerkoetje nu op zoek naar een nieuwe partner? Of blijft hij/zij daar nu alleen?
Meerkoetvrouwtje zit afwisselend met het mannetje op het nest.
Maar dit gaat zo al ruim 2 maanden. Moet de Meerkoet geholpen worden om van het nest af te komen?
De eieren kunnen toch niet meer goed zijn.
Het is gewoon zielig dit zo lang voort te zien duren.
Wie weet raad?
Waarom bijt een meerkoet moeder/vader een jong?
Een vriendin en ik zagen een kuiken op het fietspad lopen en in de sloot ernaast waren 2 meerkoeten aan het piepen. Naast het fietspad was een weg waar veel vrachtwagens en auto’s rijden.
We pakten het kuiken met een tissue op en hebben hem in t water gezet. Hebben we het juiste gedaan?
Waarom beet de moeder/vader het kuiken toen hij teruggezet was?
Beste meerkoet,
In mijn tijd bij de dierenambulance heb ik ooit hetzelfde meegemaakt. Ik vind het lastig.. Ik hoop dat het jong weer is geaccepteerd door de moeder. Geur is erg belangrijk en het kan zijn dat moeder/vader beet omdat zij/hij het jong niet herkende. Ben je nog teruggeweest?! Ik ben benieuwd.
Groet Anneke
Als het goed is, wast de geur snel van de vogel. Een keer duiken en hij/zij zou niet meer naar mens moeten ruiken. Zorg wel dat je je handen goed wast na het kuiken aan te raken en vermijd met name contact met de ogen.
@ ik zou verwachten dat medewerkers van de dierenambulance daar op worden getraind.. shocking
Nou zeg, wat onaardig. Maar goed, van wassen is geen sprake hoor, hoe kom je daar bij? Vroeger was geur een ding, maar misschien is dat inmiddels anders. Ik vond dit overigens: https://www.quest.nl/artikel/moedervogels-verstoten-jongen-die-naar-mens-ruiken-fabeltjeskrant.
In het vijvertje zat een meerkoet op haar nest. Begin april had ze acht kuikens, gisteren nog maar één. Maar……….. ze heeft opnieuw eieren gelegd. Weer een stuk of zeven/acht. Ze zitten niet bepaald stil….
Beste Karin, ik weet het een late reactie. Het is heel vreemd dat een meerkoet 2x een stuk of 7/8 eieren legt. Ik ben 14 en bestudeer vogels en watervogels. Ik zou de vogelopvang bellen. Ik heb zelf 3 dwergpapegaaien 1 ara en 1 meerkoet ei (gevonden op straat)
Een koppel meerkoeten houden het meestal bij 4 jongen, hebben ze er meer dan worden de andere jongen doodgebeten of verdronken door hun zelf,want ieder van hun kunnen maar 2 jongen voeren.
Vreemd verhaal van dat doodbijten. Mijn tuin grenst aan een sloot. Daar heeft een koppel 8 jongen grootgebracht.
Bij mij in de buurt heeft 1 koppeltje 7 jongen grootgebracht, die zitten nu nog steeds in dezelfde sloot als waar de ouders nu hun 2e broedsel van 2 jongen grootbrengt. De oudere jongen worden nu wel vaak door het mannetje agressief benaderd (ze kunnen gelukkig nu wel voor zichzelf zorgen), vind ik altijd wel naar om te zien.
Ik zie de meerkoet(vrouwtje) nooit eten of van haar nest afkomen. Ze zit alleen maar op haar nest. Eet ze eigenlijk wel in de broedperiode? Ik zie dat nl. nooit.
Ze zitten om de beurt op het nest , ze lijken op elkaar daarom is het voor u een die er altijd op zit .
Ik heb pas een meerkoet ei gevonden die dreef in het water en was nog levend maar nu begint het te zweten in het nestje wat ik heb gemaakt waar een kruik onder ligt mijn vragen zijn:
1. Waarom zweet het ei? (is dat erg)
2. Wanneer weet je dat het ei dood is?
3. Hoe kan ik ei redden?
ojq wil diegene die het antwoord heeft snel reageren!! (thnx)
MOOIE KAT!
Het beste is om het ei met levend kuiken naar een vogelopvang te brengen,
zij hebben alles in huis om het diertje te geven wat nodig is!
Afgelopen dinsdag zat er een meerkoet in de plantenbak van mijn buurvrouw.
Ik woon in een hofje met een lange poort met twee hele zware deuren. Het is een gesloten ruimte. Hoe kan het beestje daar gekomen zijn?
Meerkoeten kunnen vliegen dus wellicht is de watervogel over de poort gevlogen.
Redactie LandIdee
Ik mag graag kijken naar de meerkoetjes bij ons in de watergang achter ons appartement !
Bij het voeren van wat zwaarder voer kunnen ze heel goed diep duiken ?
Bij nadering van andere meerkoetjes met jongen krijg je gegarandeerd een heftige strijd met opgetrokken veren en zetten de voorpoten op elkaars borst !
Het zijn voor mij de leukste watervogels in Nederland !