De bever: onze beste houthakker

De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma’s zijn plek in onze natuur heroverd. Deze opmerkelijke dieren staan bekend om hun bouwkundige vaardigheden en hun invloed op het landschap.

In 1988 werden de eerste bevers weer in Nederland uitgezet, voornamelijk in de Biesbosch. Sindsdien heeft hun populatie zich gestaag uitgebreid. Momenteel schat men het aantal bevers in Nederland op meer dan 5000. Dit herstel heeft ertoe geleid dat de bever sinds 2020 niet meer op de Rode Lijst van bedreigde zoogdieren staat.

Kenmerken en leefwijze

Bevers zijn het grootste knaagdier van Europa, met een lengte van 95 tot 137 cm en een gewicht tussen 15 en 35 kg. Ze leven in familiegroepen in zogenaamde burchten, die ze bouwen met takken, modder en stenen. De ingang van deze burchten bevindt zich onder water, wat bescherming biedt tegen roofdieren.

Oranje tanden

Wist je dat bevers oranje voortanden hebben? Dit komt doordat hun tandglazuur ijzer bevat, wat zorgt voor extra sterkte en een karakteristieke oranje kleur. Het is een bijzonder kenmerk van dit knaagdier, dat bijdraagt aan hun vermogen om takken en bomen door te knagen. In één enkele nacht kan de bever 50 centimeter dikke boomstammen doorknagen.

Uitmuntende duikers

Bevers zijn ook uitmuntende duikers. Ze kunnen 20 minuten lang onder water blijven, waarbij oren en neus automatisch afgesloten worden. Zijn brede, platte staart gebruikt hij daarbij als stuur en als aandrijving. Daarnaast beschikken bevers over een derde ooglid, ook wel knipvlies genoemd. Dit fungeert als een soort ingebouwde duikbril en beschermt hun ogen terwijl ze onder water duiken. Het zorgt ervoor dat ze goed zicht hebben onder water.

Bevers houden geen winterslaap

Ze moeten zich voor het koude jaargetijde begint dus goed voorbereiden om de winter te overleven. De planteneters leggen daarom een wintervoorraad van stammen en takken van veelal kleine bomen aan, die ze vlakbij de ingang van hun burcht onder water vastmaken. Zo zijn ze, ook als het wateroppervlak dichtvriest, de hele winter verzekerd van voedsel. Naast schors eten bevers gedurende het jaar ook bloemen, bladeren, wortels en scheuten van waterplanten.

Invloed op de natuur

Bevers staan bekend als natuurtalenten als het gaat om bouwen. Ze bouwen dammen die de waterstanden beïnvloeden en hun leefomgeving creëren. Deze dammen zorgen voor stilstaand water, waarin ze hun burchten kunnen bouwen en voedsel kunnen vinden. De bouw van deze dammen heeft echter ook invloed op het omliggende ecosysteem, wat veranderingen in het landschap kan veroorzaken.

De terugkeer van de bever is een succesverhaal van natuurbehoud en laat zien hoe menselijke inspanningen kunnen bijdragen aan het herstel van inheemse diersoort.

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Realiseer een vol en groen gazon met deze tips

Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…

21 uur ago

Duurzaam verwarmen met infrarood

Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…

21 uur ago

Waarom een 4-seizoenen dekbed een slimme keuze is, zeker nu het zomer wordt

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…

2 dagen ago

Een terrasoverkapping: het hele jaar door genieten

Een terrasoverkapping is dé perfecte manier om het hele jaar door van je tuin te…

5 dagen ago

Creëer een vogelparadijs in je tuin met de design vogelhuisjes en vogelvoederhuizen van Heeej.nl!

Vogels brengen leven in je tuin. Hun vrolijke gezang en bedrijvigheid maken elke buitenruimte gezelliger.…

1 week ago

Haal de natuur in huis: 7 tips voor biophilic design

We zijn bewuster geworden van de sfeer in onze leefomgeving, maar ook van het belang…

2 weken ago