Een gezellig nestkastje in de tuin zorgt al snel voor vrolijke bewoners. Maar waar hangt een nestkast nu echt goed? Wij geven wat tips.

Een nestkast voor mussen aan de muur

De muren van huizen – de rustige, meest beschutte kant uiteraard – en bijgebouwen zijn geschikte plaatsen voor het aanbrengen van nestkastjes voor bijvoorbeeld mussen.
nestkastje ophangen

Kastjes voor holenbroeders op een boom

Kastjes voor holenbroeders bevestig je het best op een boomstam op een hoogte van 2 tot 3 meter. Roestvrije aluminium spijkers en haken zullen de boom niet beschadigen. Een kegelvormig nest, dat je zelf van natuurlijke materialen kunt maken, hang je op aan een hoge tak.

Let op de aanvliegroute

Voor veel vogels moet de aanvliegroute open zijn, dichte struiken en sterk vertakte bomen zijn dus minder geschikt.
let op roofdier bij nestkast

Let op roofdieren

Zorg dat het nestkast onbereikbaar zijn voor katten, marters en andere kleine roofdieren. Daarom zijn vrijstaande bomen het meest geschikt. Je kunt overwegen de stam tot een hoogte van ongeveer 1,50 meter met rozen- of bramenranken te omwikkelen, zodat de rovers niet omhoog kunnen klimmen. En met een iets uitstekend dakje voorkom je dat ze van bovenaf bij het nest komen.

De juiste temperatuur voor een nestkast

In een nestkast mag de warmte niet te sterk oplopen, kies dus een plaats die in de lente en zomer niet constant in de zon ligt. Ook mag de invliegopening liefst niet aan wind en regen worden blootgesteld; een ligging op het oosten of zuidoosten is ideaal. En als het kastje een klein beetje naar voren overhangt, kan er nauwelijks regen binnendringen.
vogelhuis

Anderen lezen ook:  Verschillende soorten kraaien

Laat de nestkast met rust

Gedurende de broedtijd laat je de nestkastjes liefst met rust. Uiterlijk in september heeft ook de laatste jonge vogel het kastje verlaten. Dit is het juiste tijdstip voor de grote schoonmaak. Verwijder hiervoor eerst de oude nesten, eventueel met niet uitgebroede eieren en soms ook dode kuikens.

In en rondom nesten vestigen zich graag vlooien, mijten en andere parasieten. Daarom moet je de kastjes zorgvuldig uitborstelen. Gebruik bij een sterke aantasting door parasieten water en groene zeep, geen chemische hulpmiddelen. Doe altijd handschoenen aan bij dit klusje.

Zorg ook voor voedsel in de winter!