Borage, bernagie of komkommerkruid (Borago officinalis) is misschien wel een van de meest veelzijdige moestuinplanten, die ook nog eens van pas komt in de keuken!
Zoals de naam al zegt heeft het kruid iets met komkommer te maken: het eenjarig kruid smaakt namelijk naar komkommer én het smaakt er ook lekker bij. En dan vooral het jonge blad in fijne reepjes gesneden. Maar ook de hemelsblauwe, leuke stervormige bloemetjes smaken heerlijk zoet en zijn heerlijk bij salades of desserts. Ook lekker: gesuikerde bloempjes.
Borage is een wat woeste, van top tot teen licht prikkelend, behaarde plant van 60 cm tot 1 m hoogte. Het is een geweldige insectenplant. Met zijn blauwe bloemen, die soms roze beginnen, oefent hij een ferme aantrekkingskracht uit op hommels en bijen.
Als je borage in het najaar luchtig onderspit (of laat ’smelten’ door de vorst), werkt hij als bodemverbeteraar en groenbemester. En voor je het weet komt in de lente opeens weer dat viltig blad tevoorschijn met die heerlijke, hemelsblauwe bloemetjes.
Naast een goede groenbemester is borage ook een goede buurplant. Met name biologische tuinders gebruiken de plant graag in hun combinatieteelt. Borage beschermt peulvruchten, spinazie, kolen en zelfs aardbeien en tomaten, tegen plagen. Geplant naast tomaten zou het kruid ook de groei en smaak daarvan bevorderen. Het proberen waard, dus! Kijk eens hier voor een uitgebreide lijst welke planten en groenten wel of beter niet naast elkaar kunnen worden geplant.
Komkommerkruid komt van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied, maar vond zijn weg naar veel omringende landen. Zelfs koelere klimaten kan hij aan door zich vlijtig uit te zaaien. Het ’officinalis’ in zijn naam, en zijn oorspronkelijke Arabische naam Abu Rache (‘vader’ en ‘zweten’), slaan op eeuwenoud medicinaal gebruik. Zeg maar gerust, op gebruik als Haarlemmer Olie! Borage was overal goed voor, van het verminderen van koorts, darmkrampen en astma tot het lenigen van dameskwalen en het verhogen van moed. En nog steeds maakt de farmaceutische industrie volop gebruik van de plant, en dan met name van de olie, die men uit de zaden perst.
Let op: eet komkommerkruid nu niet opeens in enorme hoeveelheden, want bij een overmatige consumptie worden lever en hart geprikkeld. Maar het is duidelijk: als je geen borage in je tuin of balkonbak hebt staan, mis je een onvoorstelbaar veelzijdige, lekkere en nuttige plant!
Een eigen huis met een prachtige tuin is voor velen een droom. Maar hoe beïnvloedt…
Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…
Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…
Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…
Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…
Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…