Struiken vol lekkernijen

Bramenstruiken (Rubus fruticosus) hangen in augustus vol met rijpe vruchten. Deze doornige struiken, te vinden langs landelijke paadjes en bosranden, zijn een traktatie voor zowel mens als dier. De sappige, donkere bessen roepen om geplukt en opgepeuzeld te worden. Let wel op: het is op de meeste plekken niet toegestaan om zomaar te plukken. Controleer dit dus goed voordat je aan de slag gaat, of ga bijvoorbeeld naar een bramenpluk evenement.

Zonnige glorie

Zonnebloemen (Helianthus annuus) staan in augustus in volle glorie, met hun goudgele bloemhoofden die de zon volgen. Deze indrukwekkende planten zijn niet alleen een prachtig gezicht, maar trekken ook bijen en andere bestuivers aan.

Groen tapijt

In augustus bedekt klein kroos (Lemna minor), ook wel eendenkroos genoemd, vaak vijvers, plassen en sloten als een groen tapijt. Dankzij de met lucht gevulde, schijfvormige blaadjes drijft het plantje op het wateroppervlak. Deze blaadjes zijn een belangrijke voedselbron voor eenden, vissen en kikkers. Het klein kroos vormt zelden bloemetjes en zinkt in de herfst naar de bodem om daar te overwinteren.

Bronsttijd van edelherten

In augustus begint de bronsttijd van de edelherten. De mannetjes beginnen al weken van te voren te oefenen met burlen, oftewel het ten gehore brengen van hun lokroep. Hiermee hopen ze vrouwtjes aan te trekken en rivalen af te schrikken. Naast herten, kun je ook reebokken horen burlen, die zijn al sinds eind juli bezig met hun versiertoer. Zij roepen wel wat minder luid.

Wilde hop

Hoewel hop (Humulus lupulus) ook in het wild voorkomt, kennen we de plant vooral als cultuurgewas. Wilde hop gedijt op humusrijke, bij voorkeur vochtige grond in loofbossen en struikgewas. In het wild blijft de klimplant wat kleiner, en ook de mannelijke pluimen en vrouwelijke aartjes, die zich vanaf augustus ontwikkelen tot de kenmerkende hopbellen, zijn minder weelderig. Hop is een waardplant voor de rupsen van de gehakkelde aurelia.

Anderen lezen ook:  10 weetjes over de egel

Heide in bloei

Ook als de zomer nog in volle gang is en veel planten over hun hoogtepunt heen zijn, verschijnt er nog veel moois in de natuur. Neem bijvoorbeeld de heidegebieden die vanaf augustus tot bloei komen. Ideaal voor een mooie wandeling! En als je geluk hebt, kun je ook nog een kudde schapen tegenkomen, die worden namelijk vaak gebruikt om de heide te onderhouden. Ze houden niet alleen de begroeiing in bedwang, maar verspreiden ook plantenzaadjes die aan hun vacht blijven hangen.

IJverig weefwerk

Heb je last van arachnofobie (angst voor spinnen), dan is het vanaf nu oppassen geblazen. Spinnen, zoals de kruisspin, zijn nu volop actief. Houd dus je ogen goed open wanneer je lekker door het bos (of je tuin) wandelt, want voordat je het weet loop je een spinnenweb in. Niet alleen vervelend voor jou, maar ook voor die spin die zo goed zijn best doet om ons te helpen met het vangen van talloze insecten.

Rapen die noten

De hazelnoten (Corylus avellana) beginnen in augustus te rijpen en laten zich uit de boom vallen. Eekhoorns, vogels en andere dieren profiteren van deze voedzame noten, die in bossen en tuinen te vinden zijn. Hazelnoten zijn ook een favoriete lekkernij voor mensen. Overigens kun je ze het beste voordat je ze opeet een tijdje laten drogen op een droge, luchtige plaats. Zo krijg je de beste smaak.

Vliegensvlug

Glazenmakers zijn grote libellen die je vooral in augustus snel voorbij kan zien vliegen in hun jacht op insecten. In Nederland zijn er twaalf soorten van deze grote libellen, waaronder de paardenbijter en de blauwe glazenmaker. De paardenbijter is relatief klein en heeft gele en blauwe accenten. De blauwe glazenmaker is niet per se blauw, zoals de naam zegt, maar eerder groenig-geel. Beide soorten planten zich voort op het wateroppervlak, dus misschien wel in de vijver in jouw tuin of het meertje in de buurt.

Anderen lezen ook:  Ganzen en eenden: lastig om te houden

Smient

Vanaf eind augustus, begin september trekken vele smienten, ook wel fluiteenden genoemd, vanuit hun leefgebied in Scandinavië en Rusland naar Nederland om te overwinteren. Zowel het mannetje als het vrouwtje hebben een witte buik en witte vleugelvelden. Het mannetje heeft een felgekleurde kastanjebruine kop met een opvallende roomgele streep op het voorhoofd; het vrouwtje is wat minder opvallend met een meer gestreept verendek in bruine en grijze tinten.

Dit artikel verscheen ook in LandIdee 07 2024.