Maak eens een mengsel van verse groenten, kruiden en zout. Dit werkt erg goed als alternatief voor een bouillonblokje. Bovendien zitten er geen toegevoegde geur-, kleur- of smaakstoffen bij én kun je zelf bepalen hoeveel zout je toevoegt. 

Ingrediënten

Groenten:
200 g wortels
100 g koolrabi
100 g prei
100 g knolselderij
100 g peterseliewortel
100 g bleekselderij

Kruiden:
2-3 takjes platte peterselie
1-2 takjes selderijgroen
1-2 takjes lavas

100 g zeezout

In principe zijn bijna alle groenten en kruiden geschikt om een alternatief voor een bouillonblokje mee te maken. Voeg bijvoorbeeld Spaanse peper toe als je van wat pittiger eten houdt. Kook je veel met vis? Dan is het zeker een idee om dille toe te voegen.

Bereiding alternatief voor een bouillonblokje

Was de groenten, maak ze schoon en snijd ze in piepkleine blokjes.
Zorg ervoor dat je in totaal precies 700 gram groenten hebt.
Was de kruiden en hak de blaadjes grof.
Doe alles, samen met het zeezout, in een blender en pureer het grof.

Spoel de potten met heet water brandschoon en vul ze met het groentemengsel.
Sluit de potten goed af en bewaar ze op een koele plaats.

Door het hoge zoutgehalte blijft het mengsel een jaar houdbaar in de koelkast.

Gebruik dit alternatief voor een bouillonblokje voor bijvoorbeeld groentesoep door 1 el van het mengsel toe te voegen.
Proef even hoe sterk de soep smaakt en voeg eventueel meer water of wat meer van het groentemengsel toe.
Ook lekker bij het op smaak brengen van aardappelpuree, broodspread, pastasaus en saladedressing.

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Houdbaarheid:
circa 1 jaar

Anderen lezen ook:  Kaneel : waar komt het vandaan?

alternatief voor een bouillonblokje

Bouillonpoeder

Het is ook mogelijk om je eigen bouillonpoeder te maken. Het proces hiervoor is eigenlijk bijna hetzelfde als voor het groentemengsel. Toch zijn er een paar verschillen:

De verhouding voor dit alternatief voor een bouillonblokje wordt namelijk wel wat anders. Voor 100 g poeder heb je 1 kilogram groenten en kruiden nodig.

Daarnaast zit het verschil hem erin dat de kleine stukjes groente en kruiden eerst goed gedroogd moeten worden.
Dit kan door middel van een voedseldroger of door alles uit te spreiden over een rooster en in de oven te zetten.
Dit is wel een tijdrovend proces. Om het goedje goed droog te krijgen, kun je het geheel het beste zo’n 7 tot 8 uur in de oven laten staan (hetelucht op 70°C).
Wanneer de kruiden en groenten droog en krokant aanvoelen, kun je stoppen met drogen.

Hierna kun je het mengsel in een blender tot een fijn poeder malen, in tegenstelling tot het bovenstaande recept waarbij je grof maalt.

Mocht het poeder nou toch vochtig zijn geworden, dan kun je het ook uitstrooien in je tuin of bij je compost gooien. Dit werkt dan weer als een voedzaam middeltje voor de bodem en je planten, net als koffiedik bijvoorbeeld.

LandIdee nieuwsbrief