Ze zijn roze, staan op hoge poten, wij kennen ze als hét symbool van de zomer en deze vogels spreken tot onze verbeelding. Een bijzonder weetje: volgens onderzoekers zijn deze dieren verre familie van duiven. Hier lees je alles wat je moet weten over de flamingo.
De flamingo in Nederland
De roze vogels die van oorsprong uit warmere en zuidelijkere gebieden komen, wonen ook in Nederland. Tussen november en eind maart zijn ze te vinden rondom het IJsselmeer, Lauwersmeer en in de Zeeuwse Wateren. Deze koloniën bestaan uit een groep Chileense flamingo’s die zich in een Duits natuurgebied net over de grens bij Groenlo, het Zwillbrocker Venn.
Roze kleur en andere karakteristieken
De Europese flamingo is ongeveer tussen de 120 en 145 cm groot en de vleugels kunnen een spanwijdte hebben tot wel 165 cm. Uiteraard kennen we de flamingo als roze, maar eigenlijk zijn ze wit. Door hun dieet dat bestaat uit zoutminnende diertjes waarin caroteen te vinden is, kleuren zij roze. De knobbel in hun poot is geen knie, maar een enkel. De snavel van de vogel ziet er uit als een banaan en heeft een zwarte punt.
Eieren, levenspartners en koloniën
Sommige broedkoloniën bestaan uit meer dan 200.000 paren . Gewoonlijk worden zulke aantallen in Europa niet gehaald. De grootste broedkolonie van Europa vind je in de Camargue in Zuid-Frankrijk en die telt tot wel 20.000 flamingo’s tijdens broedseizoen. Een indrukwekkend aantal dus. De flamingomoeder legt 1 ei, soms zijn het er 2. Dat ei belandt op een hoopje van modder met een vlakke bovenkant. Het duurt ongeveer een maand voordat het kuiken uit het ei kruipt. Flamingo’s zijn monogaam en blijven hun hele leven bij hun partner, net als zwanen.
Bejaarde vogel
In het wild levende flamingo’s worden 20 tot 30 jaar, maar in gevangenschap worden ze vaak veel ouder. Greater, die in 2014 overleed, werd naar verluid de oudste flamingo tot nu toe. Sinds 1933 woonde die in de Adelaide Zoo in Australië en werd 83 jaar.