Hagen beschermen tegen inkijk, geven structuur aan de tuin en zijn waardevolle nestelplekken voor veel dieren. Zo maak je de mooiste groene omlijstingen.

Privacy met hagen

Lekker ontspannen in de tuin is dé tip tegen de hedendaagse drukte. Veel mensen klagen over de buren wanneer zij in de tuin zitten. Dit is echter onnodig! Iedereen die een tuin heeft, kent de waarde van een dichte haag die zorgt voor privacy en een beschermd gevoel. Hagen scheiden de drukke wereld van jouw rust, maar bieden ook ruimte voor allerlei dieren. Zo komen mussen, vinken en andere tuinvogels graag naar jouw haag om deze te gebruiken als bijvoorbeeld ontmoetingsplek. Ook egels beginnen hun jacht graag vanuit de besloten hagen. Daarnaast trekt jouw haag ook nog eens vlinders en bijen aan die worden aangetrokken tot de gecultiveerde biotoop van de haag.

Belangrijke onderkomens voor dieren

Vooral natuurlijke hagen die bestaan uit inheemse los groeiende struiken zijn belangrijke onderkomens voor dieren. De voornaamste reden is omdat zij het hele jaar door bescherming en voedsel bieden. Wanneer de temperaturen weer stijgen zorgen hun bloemen voor kleur en soms ook heerlijke geuren. In de herfst zijn de vruchten mooi en geliefd als voedsel onder de vogels. In Nederland bestaan ongeveer honderd inheemse struiken die geschikt zijn als haag. Niet inheems, maar net zo waardevol is de gele ribes (Ribes odoratum) die, net als de inheemse soorten, na de snoei heel betrouwbaar gewoon weer uitgroeit. Andere natuurgetrouwe hagen zijn haagbeuk, els, wilg, ratelpopulier, beuk, taxus, zuurbes, hulst en liguster. Tip: ga voor geschikte soorten naar een boomkwekerij met een goede sortering inheemse soorten.

Anderen lezen ook:  5x geschikte planten voor kerstdecoraties

Lekkere hagen

Hagen geven structuur en verdelen de tuin in verschillende leefruimtes. Ze duiden de route en ingangen in de tuin aan en zijn, omdat ze op verschillende hoogtes kunnen worden gesnoeid, ook mooie kaders voor terrasjes. Ze kunnen bovendien ook nog eens lekker zijn. Denk maar eens aan een snoephaag van inheemse struiken zoals de meidoorn (Crataegus monogyna). Daarnaast zijn er ook veel hagen waar bessen aan groeien. Ze hebben niet alleen een belangrijke ecologische functie, maar hun vruchten smaken ook heerlijk. Zelfs de soorten met doornen en stekels zoals de meidoorn hebben meerwaarde voor de tuin, omdat ze de tuin beschermen tegen nieuwsgierige huisdieren. De verzorging van deze stekelige soorten is heel eenvoudig, omdat de meeste weinig veeleisend zijn. Het is wel verstandig om handschoenen te dragen tijdens het snoeien en – als je dieper wil doordringen in de stekelige struik – een veiligheidsbril om je ogen te beschermen.

Niet bang voor prikkels

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor doorn- en stekelloze soorten zoals de doornloze Robinia pseudoacacia ’Umbraculifera’ of Ilex aquifolium ’Silver Queen’, de hulst met relatief weinig stekels. Ook de sleedoorn
kent mooie doornloze cultivars, zoals Prunus subhirtella ’Autumnalis’ en ’Autumnalis Rosea’. Liefhebbers van duindoorn kunnen kiezen voor de nagenoeg doornloze Hipphophae rhamnoides ’Frugana’ of ’Leikora’. En wil je ook zonder handschoenen van je haag kunnen snoepen, kies dan voor een doornloze braam.

Lees meer over hagen in LandIdee oktober-november 2019.

Bekijk ook: 

Anderen lezen ook:  Bloembollen planten