Van tuinkers worden alleen de kiemplantjes gegeten. Deze plantjes kunnen al één tot twee weken na het zaaien worden geoogst. En dat zaaien gaat heel gemakkelijk, gewoon op de vensterbank. Ideaal. Probeer deze heerlijke kiemgroente eens te verwerken in verrassende recepten, zoals soep. Of deze aardappelbroodjes met ui.
Voor circa 12 stuks
Schil de aardappelen en kook ze in circa 30 minuten gaar.
Pel en snipper ondertussen de uien en knip de tuinkers met een schaar af.
Pureer de uien en de tuinkers met de olie, 2 tl zout en 80 ml lauwwarm kookvocht van de aardappelen.
Los de gist hierin op, voeg de suiker toe, stuif er wat aardappelmeel over en laat het ongeveer 15 minuten afgedekt rusten.
Giet de gare aardappelen af, laat ze in een zeef uitdampen en knijp ze door een pureeknijper.
Voeg het gist-uienmengsel toe en kneed er een glad deeg van dat net niet meer kleeft.
Voeg eventueel nog wat water of aardappelmeel toe.
Vorm een bal van het deeg en laat het afgedekt ongeveer 30 minuten rijzen.
Vorm vervolgens twaalf ronde broodjes van gelijke grootte uit het deeg en leg deze op een met aardappel meel bestoven bakblik.
Laat de broodjes afgedekt nog een keer 30 minuten rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor tot 200 graden met boven- en onderwarmte en bak de broodjes in circa 30 minuten goudbruin en gaar.
Voorbereidingstijd: 25 minuten
Wachttijd: 75 minuten
Bereidingstijd: 60 minuten
Tuinkers is enorm eenvoudig zelf te kweken. Zowel binnen op de vensterbank als buiten in bijvoorbeeld een klein moestuintje.
Een eigen huis met een prachtige tuin is voor velen een droom. Maar hoe beïnvloedt…
Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…
Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…
Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…
Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…
Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…
View Comments
1 blokje gist - kunnen jullie even precies zeggen hoeveel dit is in gram? Ik woon in België en ga er dus niet vanuit dat de blokjes bakkersgist hetzelfde gewicht hebben.