Maak zelf rozenbotteljam! De mooie botteltjes zitten boordevol vitamine C en zijn dus niet alleen heel erg lekker, maar ook heel erg gezond.
Voor 4 potjes à 250 g heb je onderstaande ingrediënten nodig om rozenbotteljam te maken.
Ingrediënten
- 800 g rozenbottels
- 200 g suiker
- 150 ml sinaasappelsap
- 1 onbespoten citroen (schil en sap)
- 1 kaneelstokje, circa 200 g geleisuiker (1:1)
Verdere benodigdheden rozenbotteljam maken
Afsluitbare glazen potjes
Bereiding
Zelf rozenbotteljam maken is vrij eenvoudig. Was de rozenbottels, maak ze schoon en halveer ze. Verwijder de pitjes met een kleine lepel. Doe hierna de bottels in een pan, bedek ze met de suiker en laat dit een nacht staan.
Voeg de volgende dag 150 ml water toe en breng het geheel aan de kook. Voeg dan ook het sinaasappelsap toe en laat alles 15 minuten sudderen. Het is belangrijk om wel af en toe te blijven roeren. Was de citroen met heet water, schil hem en pers het sap uit. Doe de schil en het sap met het kaneelstokje en de geleisuiker bij de bottels. Laat het geheel nog eens 5 minuten sudderen. Druk de massa boven een pan door een zeef en breng de jam opnieuw aan de kook. Giet of schep de jam vervolgens heet in de schone potjes (soda of vaatwasser!), sluit deze goed af en laat ondersteboven afkoelen.
Bereidingstijd: 40 minuten ǀ Rusttijd: 12 uur ǀ Kooktijd: circa 25 minuten
Wat is een rozenbottel eigenlijk?
De rozenbottel is de vrucht van een roos. Binnenin deze bottel zitten de zaden, die noodzakelijk zijn voor de voorplanting van de roos. Afhankelijk van de soort roos kan een rozenbottel verschillende kleuren aannemen. Zo zijn er rode, oranje, paarse en zelfs zwarte rozenbottel te vinden. Ook de vorm is per rozensoort weer net even anders. Van rond tot langwerpig tot flesvormig.
Maak zelf ook eens rozenbottelthee!
En wist je ook dat rozenbottels prachtig zijn voor in je tuin? Ook zeker in de winter.
@marjan : u zegt dan ze “nu” op zijn best zijn. Maar wanneer hebt u dit geschreven ? Wanneer is “nu” ?
Gisteren rozenbottel kan gemaakt.
Één x nooit weer blauwe handen vh door de zeef persen, omdat ik de pitjes er in had gelaten.
Andere zeef geprobeerd was net zware klei.
Water gekookt er door gedaan iedere x om al mijn inspanning te belonen met toch noch jam aan het eind vd dag 🙈
Ik heb rozenbottels opgespaard uit m’n tuin, rosa rugosa, ontpit en in de vriezer gelegd tot ik 1 kg schoongemaakte berg had. Daarna 4 ons geleisuiker, 100 ml sinasappelsap, 1/2 Citroën, 1vanillestokje, 1theelepel speculaaskruiden toegevoegd. Pureren, pureren, pureren, zijdezacht en Echt super lekker😊
Dag Yvonne
Jouw recept lijkt me heerlijk. Ik heb 2 Bonica rozenstruiken en erg veel bottels. Ga het es proberen
Groeten Karin
Ik heb zelf rozebotteljam gemaakt maar kan het dat het voor het zeven op donkere saus leek
Geen idee ok ik vind het lekkere jam
Écht lekkere jam
Is het niet mogelijk de rozenbottels na wassen en de kroontjes te hebben verwijderd ze te koken met de zaadjes er nog in en daarna door de draaizeef te doen? De meeste pitjes zullen dan toch wel in de draaizeef blijven zitten lijkt mij.
ja Lineke, zo doe ik het altijd en gebruik daarbij een ouderwetse draaizeef, de pitjes blijven achter. gr Anneke
Hallo Anneke en anderen,
inderdaad, zo eenvoudig is het niet maar het resultaat is wel de moeite waard!
@ Anneke, die handdraaizeef is een gouden tip! De rozenbottelmassa wordt helemaal uitgeknepen en de pitjes blijven in de zeef achter, dus sneller werken en meer opbrengst! De keuken wordt een zooi maar dat hebben we er dan maar voor over 🙂
Samantha op 26 september 2016, 18:23
Goei vraag Samantha, raar dat de redactie van Landidee daar geen antwoord op weet. Ik ben begonnen met 600 gram rozenbottels en na het ontpitten had ik (5 uur later!) nog 400 gram over. Ik ga zelf uit van de 400 gram overgebleven rozenbottels na het ontpitten.
De zin “Zelf rozenbotteljam maken is vrij eenvoudig” is blijkbaar geschreven door iemand die het zelf nog nooit gedaan heeft. Vijf uur ontpitten van de helft van de in het recept voorgeschreven hoeveelheid rozenbottels zou ik niet direct “vrij eenvoudig” noemen. Eerder: “Vrij monotoon en saai”
Tips:
– Gebruik geen klein lepeltje voor het ontpitten maar een klein zakmesje of (zoals ik heb gedaan) een schroevendraaier.
– Begin niet aan ontpitten als je een deadline hebt, bijvoorbeeld de kinderen van school halen o.i.d. Het kost meer tijd dan deze site je wil doen geloven.
– Zet rustgevende muziek op terwijl je bezig bent met ontpitten. Die zal je nodig hebben!(;-)
– Ik maak de jam liever niet m.b.v. sinaasappelsap en kaneel, want ik wil graag dat de jam naar rozenbottels smaakt. Wel een paar druppels citroen misschien.
Late reactie misschien, maar toch: veel succes!
Ik ben op Ameland en maak en pluk al 10 tallen jaren rozebottels eind Juni begin Julie.
Heb al 15 potten klaar. Ik vind de donker oranje de beste. Als ze te rood worden zijn ze snotterig en krijg je de zaadjes er haast niet uit.
kan je ook de dikke rozenbottels van de rosa rugosa alba gebruiken die een moschata roos is?
De bottels van Rosa rugosa (rimpelroos) zijn zeker geschikt voor het maken van jam.
Redactie LandIdee
is het waar dat ik moet wachten met rozenbottels pluken tot na een nachtvorst?
dan is het hier al bijna kerst en zit er geen bottel mee aan de struik.
nu plukken, steeltjes en kroontjes verwijderen, in diepvrieszak doen, en in vriezer leggen!! door de vorst worden ze wat zoeter.
Ik heb de rozenbottels geplukt en vanochtend jam van gemaakt.
Ze zijn nu op zijn best om geplukt te worden.