Pelargoniums, in de volksmond balkongeraniums genoemd, zijn ongetwijfeld nog steeds de populairste balkon- en terrasplanten. Wil je langer van je geraniums genieten? Laat ze dan overwinteren.

Balkongeraniums kunnen goed overwinteren, maar dat vraagt wel enige voorbereiding. Met onderstaande tips kun je deze langbloeiende potplanten overhouden tot volgend jaar.

Pelargonium

De botanische naam van balkongeraniums is Pelargonium. Deze prachtige planten zijn er in verschillende kleuren. Ze zijn eenvoudig te verzorgen, waardoor ze erg populair zijn geworden op het balkon en terras. Er zijn hangende en ‘staande’ geraniums. Allemaal met een heerlijke frisse geur.

Balkongeraniums staan prachtig in de tuin, maar ook in huis als kamerplant. Net als de meeste planten houden ze wel van licht, dus zet ze niet neer op een donkere plek.

Zo help je je balkongeraniums de winter door

Verwar de Pelargonium niet met de winterharde tuingeranium. De balkongeraniums zijn vorstgevoelig en kunnen beter niet in de tuin blijven staan tijdens de winter. Om ervoor te zorgen dat je ook volgend jaar van deze planten kan genieten, laat je ze binnen overwinteren.

Met deze tips kun je ze succesvol laten overleven:

  • Geef naar het eind van het groeiseizoen minder water.
  • Stop uiterlijk in september met mest geven en zet de planten koeler (maar niet onder de 10° C), bijvoorbeeld in een kasje of voor het raam in een koele bijkeuken of logeerkamer.
  • Hou de potgrond in de winter vrij droog, maar laat de planten niet helemaal uitdrogen.
  • In het voorjaar geef je de planten pas wat meer water. Snoei lange, sliertige stengels dan meteen een stukje terug en verpot de planten. Daarna kun je ook weer met bemesten beginnen.
Anderen lezen ook:  Tuinklusjes in het voorjaar

Tip: Zet planten nooit in donkere ruimtes zoals een garage of kelder, omdat de planten daar het licht zullen gaan opzoeken. Met sliertige, breekbare stengels tot gevolg.

Bekijk hier nog meer prachtige zomerbloeiers voor op je balkon. Of lees nog meer tips over planten uit de siertuin