Lelies zijn prachtig en geuren heerlijk. Geen wonder dat ze als snijbloem zeer gewaardeerd worden. Hier wat tips om zo lang mogelijk van een mooi boeket lelies te genieten.
Dankzij hun fraaie, intensief geurende bloemen behoren lelies tot de meest gracieuze bloemen. Ook als snijbloem worden ze zeer gewaardeerd vanwege hun heerlijke geur en imposante bloemen, die vaak fraai gespikkeld zijn. Als je op het volgende let blijven ze het mooist op de vaas, zodat je het langst van hun kleurenpracht geniet:
• Zet lelies in handwarm water, dat liefst kalkarm is (gekookt, gefilterd of aangezuurd met een heel klein beetje azijn of citroensap).
• Je kunt de houdbaarheid ook verlengen door wat druivensuiker aan het vaaswater toe te voegen.
Tip: Het stuifmeel van lelies kan lastige vlekken veroorzaken. Gebruik geen water (dan dringt de kleur juist in de stof) maar probeer het stuifmeel droog te verwijderen, door het met plakband van de stof te trekken.
Vind het een geweldig mooie bloem maar kan de geur echt niet verdragen
Lelies zijn inderdaad mooie bloemen, maar de geur is zeker niet door iedereen geliefd!
Een zakje of een dopje vloeibaar snijbloemenvoedsel is zeer waarschijnlijk nog beter om te gebruiken, omdat deze er voor zorgt dat water wat langer schoon blijft en hierin zit ook het juiste voedsel voor de bloemen.
Zorg altijd dat de bloemstelen mooi schuin worden aangesneden door een schoon en scherp mesje te gebruiken en zet dan de bloem direct in het water met het voedsel voor het mooiste resultaat. Ook geen blad of ander groen in het water achterlaten, want dat zorgt ook voor bacteriegroei.
Genieten maar!