Vanaf eind juni kun je al de eerste courgettes oogsten. Doe dat regelmatig, want alleen als ze klein zijn smaken courgettes echt lekker.
Courgettes kweken
In de moestuin zijn courgettes hele dorstige planten, geef ze daarom tijdens droge periodes veel water. Alleen dan blijven ze nieuwe bloemen en vruchten vormen. Zo kun jij deze smakelijke groente de hele zomer blijven dooroogsten!
Om je courgettes te beschermen tegen flinke regenbuien kun je rond de planten een bed van stro aanbrengen. Op die manier kun je voorkomen dat je courgettes op de natte bodem liggen en dat er zand opspat. Hierdoor zullen ze minder snel gaan rotten en worden ze niet zo snel aangetast door schimmel. Daarnaast kan onkruid veel minder snel tussen het stro doorkomen. Het stro is bovendien ook lekker zacht voor je knieën als je de courgette oogst.
Pas in het voorjaar wel op met nachtvorst. Boven stro zal het namelijk sneller vriezen dan boven zwarte grond.
Courgettes oogsten
Je kan courgettes oogsten wanneer ze 20 centimeter lang zijn. Laat ze liever niet langer worden, want dan worden ze minder lekker. Grotere courgettes hebben een meelachtige, nogal laffe smaak en zijn alleen geschikt voor de bereiding van soepen en courgettekoekjes.
Hoe bewaar je courgettes na het oogsten?
Op een koele en donkere plaats blijven courgettes tot vijf dagen vers. Je kan dus zonder enig bezwaar courgettes oogsten om ze later in de keuken te verwerken. Door hun zachte smaak passen ze bij veel gerechten: in ratatouille en vegetarische groenteschotels, maar ook gestoofd of gegrild lekker bij pasta of vis.
Recepten met je geoogste courgettes
Na het oogsten van courgettes kun je ze verwerken in allerlei heerlijke recepten. Probeer eens deze recepten uit:
de bloemen zijn ook eetbaar. En lekker. Gefrituurd bijvoorbeeld. En ze staan zó mooi op je bord, net als alle eetbare bloemen. Je eet met je ogen, dus de bloemen zorgen voor een feestje op je bord