De bever, die rond 1826 in ons land uitstierf, heeft sinds zijn herintroductie in 1988 weer een vaste plek in onze fauna veroverd. Deze geweldige houthakkers kunnen stammen van 50 cm dik doorknagen om hun burcht te bouwen, maar het zijn ook perfecte zwemmers en duikers.
Uitsterven van de bever
Vroeger werd het dier voor zijn pels en vlees intensief bejaagd. Bevervlees mocht namelijk in de vastentijd gegeten worden, omdat deze grote knager net als vis als ‘waterdier’ werd beschouwd. Maar ook de vernietiging van de moerasgebieden die zijn biotoop vormen, droeg bij aan het uitsterven van de bever.
In 1988 is een begin gemaakt met het uitzetten van bevers in Nederland. Nu ziet het er gelukkig weer naar uit dat de bever opnieuw een vaste plek in onze fauna heeft heroverd. Ook in België werd in 1990 voor het eerst weer een bever waargenomen. Sinds 1994 steeg het aantal waarnemingen; het totale aantal ligt nu op meer dan 500 bevers.
Samenleven
Bevers leven samen in een burcht, waarvan de ingang goed verscholen onder het wateroppervlak ligt. Om een stuk stilstaand water te verkrijgen, bouwen ze een dam die wel 2 meter breed en anderhalve meter hoog kan worden. De aanleg begint met het aanslepen van stenen en modder, die de bever met twijgen versterkt en vervolgens weer met modder afsluit. Zo’n beverburcht is goed geïsoleerd, zelfs als het buiten 20 graden vriest blijft de temperatuur nog net boven nul. En tijdens warme dagen, als de buitentemperatuur hoger oploopt dan 30 graden, wordt het in de burcht nauwelijks warmer dan 20 graden.
Volwassen bever kan tot 1 meter lang worden
En dat is exclusief staart, dus tel daar nog eens 30-35 centimeter bij op. Zo’n prachtexemplaar heeft gemakkelijk een schouderhoogte van 40 centimeter en kan wel 35 kilo wegen. In één enkele nacht kan de bever 50 centimeter dikke boomstammen doorknagen! Hij is zo’n perfecte houthakker omdat zijn tanden zijn voorzien van een ongelooflijk harde laag rood-oranje glazuur.
Uitmuntende duikers
Bevers zijn ook uitmuntende duikers. Ze kunnen 20 minuten lang onder water blijven, waarbij oren en neus automatisch afgesloten worden. Zijn brede, platte staart gebruikt hij daarbij als stuur en als aandrijving.
Bevers houden geen winterslaap
Ze moeten zich voor het koude jaargetijde begint dus goed voorbereiden om de winter te overleven. De planteneters leggen daarom een wintervoorraad van stammen en takken van veelal kleine bomen aan, die ze vlakbij de ingang van hun burcht onder water vastmaken. Zo zijn ze, ook als het wateroppervlak dichtvriest, de hele winter verzekerd van voedsel.
Naast schors eten bevers gedurende het jaar ook bloemen, bladeren, wortels en scheuten van waterplanten.
Meer weten over de bever?
Staatsbosbeheer heeft een webcam in een beverburcht in de Biesbosch geïnstalleerd. Klik op de link om een kijkje te nemen!
www.volgdebever.nl/