Waarom noemt men verliefde stelletjes ook wel tortelduifjes? Ze zijn vernoemd naar de echte tortelduifjes of zomertortels, die graag dichtbij elkaar op een boomtak zitten en daarbij hun kenmerkende koerende geluid laten horen.

In ons land komen verschillende duivensoorten voor. Naast de grote en zware duiven met hun grijze verenpak (zoals de houtduif, holenduif, rotsduif en gekweekte afstammelingen), kun je ook de veel kleinere en slankere tortelduifjes zien. Meestal zal dat de Turkse tortel zijn, met roze-grijze veren en een zwarte ring om de hals. Maar in de zomer is er nog een ander duifje in ons land te gast, de echte tortelduif of zomertortel. De Latijnse naam is Streptopelia turtur, waarbij je in dat ‘turtur’ al hun kenmerkende koerende geluid kunt herkennen.

De tortelduif is een bijzondere duivensoort die in de zomer maar kort bij ons blijft. Deze wat schuwe vogel herken je aan zijn kaneelkleurig met zwart gevlekte vleugels. Eind juli verzamelen de vogels zich alweer om naar het warmere tropisch West-Afrika te vliegen. Ze moeten dus een flinke afstand afleggen naar hun overwinteringsplaats. Daarbij vliegen ze helaas ook over het Middellandse-Zeegebied, waar ze nog steeds het risico lopen om door jagers te worden afgeschoten.

De naam “tortelduifjes” is afgeleid van het geluid dat ze maken en de manier waarop ze zich gedragen als ze paren. Ze zijn vaak te zien terwijl ze dicht bij elkaar zitten en hun liefde uiten door zachtjes tegen elkaar te koeren. Deze symboliek heeft geleid tot het gebruik van het woord “tortelduifjes” om verliefde koppels of geliefden in het algemeen te beschrijven, en het wordt vaak geassocieerd met romantische gevoelens en genegenheid.

Anderen lezen ook:  Pestvogel

Toch kun je met wat geluk ook hier deze bijzondere tortelduifjes zien, want in mei/juni nestelen ze in bossen en parken. Dan zitten ze als verliefde stelletjes op een boomtak, gezellig dichtbij elkaar te koeren.