Stokrozen horen net zo in een boerentuin thuis als floxen en muurbloemen. Maar ook in moderne tuinen staan ze hun mannetje als ze torenhoog boven de andere beplanting uitsteken.
Stokrozen zijn verkrijgbaar in vele kleuren en zijn geweldig om een lelijk muurtje of schutting te verdoezelen. Vijf tips om stokrozen gezond te houden.
1. Kies de juiste plek
Voor een goede bloei is het belangrijk dat de planten optimaal kunnen groeien. En dat begint al met de keuze van de juiste plek. Stokrozen zijn echte zomerplanten die van zon houden. Geef ze daarom een plek bij of tegen een muur; die reflecteert de warmte nog eens extra én houdt wind tegen. Een omheining of pergola waartegen ze kunnen leunen is ook heel geschikt. Veel ruimte hebben deze stokrozen niet nodig, ze gaan immers vooral de hoogte in, dus ook langs het pad naast de schuur kunnen ze prima staan.
2. Geef goede grond
Vervolgens is goede grond nodig. Stokrozen gedijen het best in een kalkhoudende bodem die rijk aan voedingsstoffen en goed doorlatend is, zodat de penwortels diep de grond in kunnen.
3. Verplant stokrozen niet
Vanwege de stevige penwortel kun je stokrozen maar moeilijk verplanten. Dus als je eenmaal een geschikte plek hebt gevonden, laat ze dan hun gang gaan.
4. Zaai in voorjaar of herfst
Stokrozen kun je als plantje kopen of zelf zaaien. Zaaien doe je in het voorjaar of in de vroege herfst. Bedek de zaden met een dun laagje aarde. Omdat de stokroos een tweejarige plant is, moet je bij zaaien een jaartje geduld hebben – planten die je in het voorjaar in het tuincentrum koopt, bloeien doorgaans in hetzelfde jaar. In het eerste jaar vormt de gezaaide plant een bladrozet, zijn bloemen verschijnen pas in het tweede jaar.
5. Geef mest
Tijdens de groei heeft de plant baat bij wat stikstofbemesting; laat de plant ook beslist niet uitdrogen. Verder stelt de plant weinig eisen. Ook bij de verzorging van normale rozen helpt mest erg goed.
Hoe ga je roest tegen?
Stokrozen zijn wel gevoelig voor roest, die heel moeilijk te bestrijden is. Het best haal je alle aangetaste delen onmiddellijk weg. Gooi ze in de vuilnisbak, niet bij het compost. Je kunt dit euvel wel tot een minimum beperken door te kiezen voor een zonnige plek en de stokrozen niet te dicht naast elkaar te planten. Houd een onderlinge afstand van circa 50 centimeter aan.
Snoeien of zaaien?
Laat in de herfst is het gedaan met de bloemenpracht. Nu moet je kiezen: de stokroos is eigenlijk meerjarig en kan door afknippen na de bloei langer meegaan dan de gebruikelijke twee jaar. Dit gaat echter ten koste van zijn kracht en schoonheid. In plaats van de stengel afknippen, kun je deze ook laten staan en de zaden oogsten. Of je laat de stokroos zijn gang gaan en zichzelf uitzaaien. Het enige dat je dan moet doen is het teveel aan zaailingen uitdunnen.
Wist je dat thee van stokrozen heel gezond is?
Hallo,
Ik heb per ongeluk hele jonge stokrozen, ze kwamen net op.. Weg gemaaid, zouden ze nog terug komen?
Stokroos gegeten?
Krijg mijn vraag niet naar mijn email dus vraag ik het hier stokroos gekregen maar niet geweten dat die zo groot werden kan ik die in najaar snoeien en verplaatsen?? Als iemand me wil helpen graag
Kunnen stokrozen waarbij wortel is afgekraakt terug wortel vormen in de grond?
Stokrozen niet afknippen.De vogels vinden de zaden de plant en de stengel heerlijk.De zaden om te eten de plant voor beestjes en de stengel gebruiken ze als hij dor en droog is in het voorjaar om strookjes af te trekken voor hun nestje.Kortom ik haal de uitgebloeide stokrozen pas in mei/juni weg(jaar daarop)weg.Lang leve de natuur!
Ik bedoelde stokrozen Haha!Geen stokbroden😂
Ik knip ze direct na de eerste bloei tot vlak boven de grond af en in nog time zijn ze weer 1,5 meter hoog en bloeien ze voor de tweede keer.
Het grijze torretje is de snuittorkever. Ik had ze bij mijn druif. Je kunt ze opgraven, ze leven in de grond vlakbij de stam en niet dieper dan 10 cm. Ze verplaatsen zich heel langzaam, je kunt ze pletten in het zand of doodtrappen op je stoepje. Wel zielig hoor, maar dan gebruik je tenminste geen pesticide.
Doodtrappen. Misschien kun je ze ook verplaatsen???
Koop een stuk Sunlightzeep en schaaf een klein gedeelte in een kan en los dit, al kloppend, op in kokend water. Doe het afgekoelde vloeibare sop in een gieter en besproei de planten met ongedierte hiermee! (Ook goed voor alle vlekken in kleding)
Regelmatig sproeien en het ongedierte verdwijnt als sneeuw voor de zon!
Wat doe ik tegen groene vliegjes op stokrozenblad? Bladeren verbleken helemaal….
Heb tientalle jaren prachtige stokrozen gehad, sinds 4 jaar (eerder genoemde) kevertje met lang snuitje, wij noemen het olifanten. Ze halen alle knoppen leeg. Niks helpt, ook op andere plekken en na een jaar alles weg te hebben gehaald, komt het bij iedere stokroos terug. Accepteren dat ik geen stokrozen meer kan hebben😭?
Ik heb ze ook sinds een paar jaar, sinds de buren stokrozenzaad hadden gekregen van iemand en dit gezaaid hebben, waarschijnlijk zaten er eitjes in van de snuitkevers.
Zodra er knopjes in de planten komen ga ik ga elke ochtend en avond even met een emmer langs de planten en pak de top beet, buig die naar beneden en schud de kevertjes erin. Als ik tijd heb loop ik de planten nog even na en knijp ik de eventuele overgebleven kevertjes dood. Het is even een werkje maar het resultaat is prachtige onaangetaste stokrozen zonder gif te hoeven spuiten in mijn tuin (als ik dat al zou willen).
😂tja, beter dan doodspuiten, zo dood ik ook de buxusrups, de sterkste overleeft
Doodknijpen? Gezellig zeg!
Ik heb dit jaar een prachtige zalmroze stokroos (gekartelde bloemen) in mijn voortuintje. maar… alle bladeren zijn voorzien van piepkleine gaatjes, als een enorme gatenkaas. wat veroorzaakt dit en kan ik er ets tegen doen?
Ik heb mooie stokrozen maar het blad is niet om aan te zien wat doe ik hier aan
Hallo, ik heb prachtige stokrozen in mijn tuin. Ook ik zie elk jaar kleine gaatjes in de groene bladeren.
Er zijn geen slakjes, slijmsporen, rupsjes of andere insecten te bekennen. Weet dus ook nog steeds niet wat het zou kunnen zijn. Wie wel?
Mijn stokrozen krijgen gele knoppen die er af vallen en er zitten beestjes (torretjes) op de stokrozen en ze zitten boven op elkaar hun ding te doen.
Ze zijn grijs met een soort van (zo lijkt het) snuitjes.
Heb kaneel, sop, azijn en pokonspray gebruikt maar ze zijn niet kapot te krijgen. Ik loop ze iedere dag na en haal ze er uit.
Stokrozen in volle zon ideaal tegen een muur dan krijgt de roos de weerkaatsing van de zon heeft graag kalk en meststoffen en grond niet laten uitdrogen regelmatig water geven behandelen van roest met octivia plus
Mijn stokrozen. Staan tegen muur van schuur in volle zon. Dit jaar honderden knoppen, vrijwel geen bloemen. Misschien 4 of 5. Waarom?
te dicht op elkaar,teveel stikstof,onvoldoende kalk,te weinigzon,te nat,zijn zo een paar aandachtpunten voor mooie bloei
Ik hou zo van stokrozen, zelf ooit in Mn tuin gehad. Dit jaar naar Zeeland geweest waar ik ze in overvloed zag. Ik heb een tuin op het zuiden maar mijn groente tuinhuis staat op het noorden kan ik evengoed daar stokrozen tegenaan zetten?
Stokrozen doen het niet in de schaduw, op een zonovergoten plek doen ze het het beste.
Heb prachtige rosé stokroos met dubbel gevulde bloemen in de tuin maar van de een op de andere dag hangt alles slap terwijl de grond vochtig is hoe komt dit
Als een plant voldoende vocht krijgt en toch slap hangt, betekent dit dat er problemen zijn bij het wortelgestel. Waarschijnlijk zijn de wortels aangevreten door de larven van de taxuskever; ze zijn in deze tijd erg actief. Haal eens een stokroos uit de grond en check of de wortels zijn aangevreten. Kijk ook goed of je larven in de aarde ziet; de larven van de taxuskever zijn roomwit met een roodbruine kop. Is dat het geval, werk de grond dan goed door, haal alle larven eruit en vernietig ze.
In de knoppen van mijn stolrozen zitten sinds 3 jaar rode wantsen.
Is er een manier om ze te bestrijden, want ze zuigen alle knoppen leeg.
Je zou kunnen spuiten met een milieuvriendelijk middel op basis van pyrethrum of anders een insecticide.
Beste stokrozen liefhebbers,
Ik ben op zoek naar zaden van (het liefst dubbele) rode stokroos.
Bij tuincentra ben k ze niet tegengekomen. Op internet gezocht, ook niet gevonden.
Kan iemand mij misschien helpen aan deze zaden. Uiteraard tegen vergoeding.
Vriendelijke groeten.
ik heb een dubbele rode zojuist gekocht als klein plantje.als ze uitgebloeid is wil ik de zaden wel bewaren en opsturen. maar dat duurt nog wel even.
Geachte lezer,
Ik bezit een dubbele rode stokroos alleen is hij laat gaan bloeien en vormt nog geen zaden. In ieder geval bewaar ik de zaden, als het zover is en mocht u dan interesse hebben dan hoor ik het wel. Mijn woonplaats is Hattem.
VR.Groet M.T.Oosterveer
Hai, Bij mij kwamen zo ineens stokrozen op, notabene op het terras onder de overkapping tussen de tegels! Vorig jaar, hele donkere bij zwart af en dit jaar ook prachtige helder rode stokrozen
Er zitten wel roest spikkels op maar las net dat ik ze bemesten moet.
Had nooit wat met stokrozen, maar ben er nu helemaal verslingerd aan!
Naast het schuurtje kwamen e rook een paar, daar heb ik nu een rijtje stenen uitgehaald, en ga daar ook stokrozen zaaien!! Ik ben er helemaal blij mee!
heb sinds eerst 3 stokroosjes gekocht die echter maar 50 cm hoog worden een er van heeft groot blad en is een hele struik maar geen bloemen
wat doe ik verkeerd?
Sinds vorig jaar heb ik een klein kevertje in de stokrozen (blauw/zwart metallic lijf met een roodbruine kop); hij springt weg als hij de kans krijgt. Vorig jaar heb ik kalk toegevoegd en veel water, maar mijn stokroosknoppen waren al teveel aangetast.
Dit jaar zit hij er wéér; ik loop nu een aantal keren per dag de stokrozen na en vermoord het beest als ik hem zie….kalk/water schijnen hem niet te deren. Wat kan dit voor kevertje zijn (hij is ca. 0,5 cm groot) en wat kan ik nog meer doen?
Ik denk aardvlooien. Je kunt proberen ze te vangen door met een plank met lijm langs en over de planten te gaan.
heb steeds van die geel/bruine stippen op het blad ,is dat roest en wat kan ik er aan doen ze staan al jaren en nu komt het pas ???
M.V.G.
Die stippen duiden inderdaad op roest. Het beste is om de aangetaste bladeren te verwijderen. Gooi ze niet op de composthoop maar in de kliko om verdere verspreiding te voorkomen. Wellicht hebben je stokrozen wat bemesting nodig. Geef ze mest met een hoog stikstofgehalte en geef ze – nu het zo droog is – regelmatig water zodat de voeding oplost en bij de wortels terechtkomt.
Prachtige stokrozen ieder jaar tegen mijn muur over een lengte van 12 meter..wat is er gebeurd de waterstaat maait geregeld de bermen als extra waar ze niet mogen maaien hebben al mijn bijna uitgekomen stokrozen gemaaid..kan we huilen
Zou zeker stevig gaan klagen bij Waterstaat !
Sterkte er mee.
Wat verschrikkelijk zonde Rietje! We leven met je mee, stokrozen zijn zo geweldig mooi…
Redactie LandIdee
Is inderdaad om te huilen. Ik heb een hele ‘ruiker’ voor de deur staan (Brussel). Regelmatig worden bloemen afgetrokken. Ooit lagen er 2 lange stengels vol bloemen en knoppen mooi afgesneden naast de ’tuin’ (= m² aarde onder de boom voor mijn deur), als een trofee ? … :'( Maar op één of andere manier komt de hoop/moed/… toch altijd terug… en zoek je telkens weer ander manieren om je planten te beschermen tegen ‘onverlaten’ en blijf je mensen er over aanspreken ook. Ik hoop voor jou hetzelfde en dat de planten en bloemen je snel weer mogen verblijden en inspireren 🙂
Hallo, woon in Mechelen en zet niks meer op de vensterbank. Zelfs een sierhek houdt ze niet tegen. Waarom zet je geen prikkeldraad (of 2) voor de rozen. Ze zullen zich wel tweemaal bedenken.
Geachte heer/mevrouw,
Ik probeer ieder jaar stokrozen in een pot voor te kweken maar het blijven zelfs na bijna een jaar maar plantjes van 1 of 2 cm.
wat doe ik verkeerd
Wat er precies verkeerd gaat, kunnen we van hieruit niet zeggen. Maar probeer ze de volgende keer eens direct in de volle grond te zaaien. Stokrozen maken een penwortel en planten met een penwortel kun je moeilijk verplanten.
Succes!
Vriendelijke groet,
redactie Tuinseizoen
Ook al eens gedacht aan de mensen die alleen maar een balkon tot hun beschikking hebben, dan kan je ze niet in de volle grond zaaien.
?
Ben dol op stokrozen en heb diverse kleuren in de tuin maar de slakken zijn er ook gek op. De bladeren worden bijna geheel kaalgevroten. Weet iemand een oplossing daarvoor ?
Een goeie tip tegen slakken in de tuin.
Indische loopeenden of flesseneend. Ze eten de slakken en laten de moestuin en bloemen met rust. Hebben wel water nodig. En in de winter mais.
gr;
marian
Slakken komen tevoorschijn als het donker wordt. ’s Avonds een beetje zout er op. Enkele dagen herhalen en na een paar weken nog eens.
Wat ook extreem goed werkt tegen slakken is bier; een schaaltje van ongeveer 3-4cm diep plaatsen en deze een nachtje laten staan. De volgende ochtend zal je zien dat je meerdere slakken hebt gevangen. Gr. Oscar
Ook mega goed tegen slakken is koffie. Ik gooi telkens mijn koffiefilters leeg in een bak of emmer en elke week verspreid ik dit in de tuin. Sindsdien geen enkele slak meer gehad. Verleden jaar was het hier een invasie van de slakken, elke avond als het donker was honderden van groot naar super joekels verwijderd uit de tuin. Tip gekregen ivm koffie en sindsdien geen enkele meer gezien. WEL goed uitstrooien tussen ALLE planten.
Dat klinkt goed,heel goed. Zelf gebruik ik koffieprut tegen andermans katten. Slakken lijken tegenwoordig overigens wel minder kieskeurig te zijn geworden. De bekende begonia’s laten ze (nog)volledig met rust maar vlijtige liesjes.Lobelia…tot de basis afgevreten.
Tegen roest kun je een aftreksel van heermoes maken, spuiten aantal keer herhalen gedurende het seizoen
heb al jaren stokrozen eerst wat rode en oranje en de natuur zelf (bijen)hebben er door bestuiving voor gezorgt dat ik nu verschillende kleuren heb!van wit/rose,geel,rood,zalm,wit/zalm,oranje. etc gewoon in de groei gedroogde koemest en flink wat. worden ze wel 3.5 meter! en grote stokrozen tot 50cm boven grond afknippen en dan staan ze echt jaren!kleine stokrozen b.v.1 meter gewoon laten staan! sucses ermmee!
ik heb vorig jaar 2 zaden van stokrozen in een niet te grote pot gezaaid, die zijn beiden opgekomen en nu heb ik 2 prachtige bloeiende stokrozen in de kleur wit, die kleur had ik nog nooit gezien, ik heb vorig jaar de zaden van een plant gehaald hier in de buurt, die waren uitgebloeid, dus het was een enorme verrassing, die witte rozen.
ze staan prachtig op mijn balkon!
Ik heb al 20 jaar stokrozen in de tuin ik doe er niets aan ze krijgen gewoon koemest in het voorjaar en na de herfst knippen wij ze af. Elk jaar komen ze weer op een feest in de tuin. Roest voorkom je niet maar is niet erg.
Ik heb nu al ruim 10 jaar stokrozen in mijn tuin. Heb ze nooit gezaaid.
Wij willen ze graag weg hebben. Want ze komen zelfs tussen mijn tuintegels te zitten weet iemand een manier. We worden er hier gek van.
We zouden weer zo graag van onze hele tuin genieten en niet voor de helft.
Hoi Hetty,
Je zou, zo gauw je de eerste scheutjes tussen de tegels ziet verschijnen, deze met wat schoonmaakazijn kunnen besproeien. Doe dit wel s’morgens en op een zonnige dag. De zon zal de azijn de plantjes laten verbranden. Deze natuurvriendelijke manier kun je ook voor onkruid tussen de tegels gebruiken, met een gietertje is dat heel eenvoudig. Het kan ook zijn dat het een koningskaars is, die houden ook van tegels, zijn bladeren zijn echter meer donzig dan van een stokroos. succes, Karel
groetjes, Karel
wanneer bloeit een stokroos die van mij schieten de hoogte in maar bloeien nee, het is nu 29-6-2016.
groeten
heb stokrozen dit jaar maar zijn niet zo groot uit gezaaid als vorig jaar heb ze in de pot staan daar gaan ze ook niet goed wat doe ik niet goed nu weet ik dat ze kalk nodig hebben en stikstof krijg je er een voeding voor om de groei beter te hebben wie weet er wat over
L.S.
Tussen de hoofdstengel en een blad komt soms een nieuwe scheut, dieven genoemd.
Is dat misschien beter die te verwijderen?
L.S.
Wacht nog steeds op een antwoord hierop, dat tussen de hoofdstengel en blad een nieuwe scheut komt met bloemknoppen, de z.g “dieven”
Dank bij voorbaat
Gewoon laten zitten
Met wat kan je het best roest bestrijden aan mijn stokrozen
Roest komt veel voor bij stokrozen en meestal wordt dit veroorzaakt door een verkeerde standplaats. Stokrozen staan graag op een droge, zonnige plek, bijvoorbeeld tegen de gevel. Roest is moeilijk te bestrijden. Je zou de aangetaste bladeren kunnen verwijderen en in de vuilnisbak kunnen gooien. Er zijn bij onder andere tuincentra ook middeltjes verkrijgbaar waarmee je kunt spuiten tegen roest.
Dag Mirjam, Stokrozen groeien en bloeien uitstekend in een grote pot op jouw balcon. Goede potgrond en met een beetje kalk gaat het zeker lukken. Ik heb een exemplaar, die bijna 5 meter hoog werd. Wél steun geven met een bamboe als de plant wat groter wordt.
Harde wind is funest.
Veel succes Jan.