Lieflijk en voorjaarsachtig, zo is de geur van het lelietje-van-dalen het best te omschrijven. Wie deze plant in de tuin heeft staan, kan in mei heerlijke boeketjes plukken die de huiskamer vullen met zoet parfum.
Het lelietje-van-dalen is verkozen tot lentebloeier van 2013! Natuurlijk vanwege zijn mooie bloei en heerlijke parfum. Maar het lelietje-van-dalen is ook een heel gemakkelijke plant, als je hem eenmaal hebt, breidt hij zich via ondergrondse wortelstokken behoorlijk uit. Het blad groeit zo dicht op elkaar, dat er nauwelijks onkruid tussen komt.
Het lelietje-van-dalen houdt van halfschaduw en humusrijke grond. Je kunt hem bijvoorbeeld onder heesters planten, waar zijn geurende witte bloemetjes mooi uitkomen tussen het frisgroene blad.
Met belangstelling bovenvermeld artikel “lelietje…” gelezen! In mijn tuin zijn er dit jaar niet zoveel “lelietjes” te zien als vorige jaren,
de planten die er zijn, ogen wel stevig en mooi. Is er een reden voor deze mindere plantengroei ?
Dank
Vicky
Dag Vicky,
Als je planten er mooi en stevig uitzien, lijkt het me dat ze het prima naar hun zin hebben! Ik denk dat je plant dit jaar weinig bloeit omdat de jonge scheuten nog te klein zijn.
Het lelietje-van-dalen vormt wortelstokken, waarop ondergrondse ‘ogen’ of ‘plantneuzen’ zitten. Die plantneuzen lopen uit en maken blad. Maar alleen de dikste neuzen vormen ook die heerlijk ruikende bloemetjes. Bij jou zijn er nu waarschijnlijk veel kleine neusjes, daarom krijgt je plant nu vooral blad. Maar volgend jaar of het jaar erna zouden die groot genoeg moeten zijn om ook bloemen te geven. Nog even geduld dus!