Met de vrolijke knolbegonia kun je na half mei prachtige potten en bakken beplanten. Kweek ze eens zelf, van knol tot bloem, dat is veel voordeliger en leuk om te doen.

Knolbegonia in mei

Je kunt de knolbegonia rond mei als plant aanschaffen, maar ook zelf opkweken uit droge knollen die in maart/april te koop zijn. Er zijn dubbelbloemige vormen in allerlei kleuren, die er uitzien als gevulde roosjes. Of ga voor Begonia bertinii, de echte boerenbegonia met oranjerode enkele bloemen, die prachtig over potten en bakken hangt en de hele zomer doorbloeit.

begonia's

Knollen oppotten

Bij de knolbegonia is het vaak lastig te zien wat de boven- of onderkant is. De bovenkant is een beetje hol, de onderkant is boller. Zie je nog geen spruitjes, laat de knollen dan eens een week bij kamertemperatuur in het donker voorspruiten. Pot ze op als de eerste scheutjes zichtbaar worden. Gebruik humusrijke potgrond en plaats de knol hoog in de pot, met hooguit een centimeter grond erop.

Geef de knolbegonia een lichte plek, maar zet ze niet in de felle zon. Geef geregeld water en later ook wat voeding. Laat ze vanaf half mei langzaam wennen aan de buitentemperatuur en beplant er je potten en bakken mee!

Knolbegonia is geen bol

Bloeiperiode knolbegonia 

De bloeiperiode van de knolbegonia loopt van juni tot oktober. Een hele tijd dus om te genieten van de prachtige kleuren. De begonia behoort tot de meest omvangrijken plantengeslachten van de wereld. Er zijn maar liefst duizend verschillende soorten van de bloem bekend, in de meest uiteenlopende kleuren. Van rood tot geel en zelfs wit.

Anderen lezen ook:  Zinnia’s: vrolijke laatbloeiers

Oorsprong van de knolbegonia

De plant kent haar oorsprong in regenwouden. Vandaar gedijt de begonia dus het best wanneer deze niet in de volle zon staat. Het oorspronkelijke verspreidingsgebied loopt in een grote strook over de aarde. Van Midden- en Zuid-Amerika tot de zuidelijke helft van Afrika en Zuidoost-Azië.

Wist je dat begonia’s, ondanks dat ze eigenlijk geen bollen, maar een knol zijn, toch onder de zomerbollen worden geschaard?

LandIdee nieuwsbrief