Misschien heb je ze al knus bij elkaar zien zitten: vrouwtjeseend en mannetjeseend. De paartijd van eenden begint al vroeg en nu zijn ze vaak op de versiertoer.
In sloten en op plassen, maar vooral ook op vijvers in steden en dorpen, hebben zich soms al koppeltjes gevormd. In stedelijke gebieden en binnen de bebouwde kom is het immers warmer, waardoor de eenden soms al in december op de versiertoer gaan. Buiten de stad, in de vrije natuur dus, gebeurt dit wat later. Let er maar eens op: waar de eenden voorheen in een groep rondzwommen, zonderen zich steeds meer paartjes af.
Je kunt goed zien wanneer de eend hun partner voor het komende broedseizoen gaat uitkiezen. Het ritueel begint met de woerden – de mannetjeseenden – die samenscholen om in de eerste plaats indruk op elkaar te maken. Een beetje stoerdoenerij. Gedrag dat door de vrouwtjes nauwlettend wordt gevolgd. Zien een mannetje en vrouwtje elkaar wel zitten, dan zwemmen ze knikkoppend naar elkaar toe.
Het nestelen gebeurt vaak al in maart. Overigens is er in de paartijd nog maar weinig sprake van romantiek; de woerden gaan behoorlijk ruw met hun vrouwtje om…
Na de paartijd van eenden
Als de woerd en de eend een succesvolle romance achter de rug hebben, kunnen ze zich opmaken voor de komst van de kuikentjes. Het vrouwtje legt een hoop eieren. Zo kan zij per leg zo’n 6 tot 10 eieren leggen. En per broedseizoen kan zij wel 2 tot 3 keer leggen. In totaal kunnen er dus zoveel als dertig kuikens per jaar worden geboren. Het uitbroeden van de eieren duurt ongeveer vier werken. Het broedseizoen kan doordat de eend meerdere keren kan leggen, dus enorm lang duren. Soms wel van februari tot in juni, ruim vier maanden dus. De eendennesten zijn altijd te vinden in de buurt van het water, in het lange gras.
Meer weetjes over eenden kun je hier lezen! Of kijk eens naar deze enorm schattige foto’s van een eendenkuiken en nog vele andere jonge diertjes.
Als het vrouwtje broed in n tuin en zij is over n schutting gegaan kunnen de jongen er dan uit