Het is al bijna zover, de langste dag van het jaar. Of eigenlijk, de dag waarop het het langst licht is. Dit is een bijzonder fenomeen en werd in vroeger tijden ook al veel belang toegeschreven. Voor veel oude culturen was de zonnewende een belangrijk moment van het jaar.
De Zomerzonnewende is het moment waarop de zon recht boven de kreeftkeerkring staat. Dit jaar valt dat moment op 20 juni om 22.50. De zomerzonnewende is ook het begin van de astronomische zomer. Op het zuidelijk halfrond is het de kortste dag van het jaar.
De zonnewende in oude culturen
In veel culturen uit de oudheid was de zomerzonnewende een belangrijk moment. Zo bouwden de oude Egyptenaren de piramides van Gizeh op zo een manier dat tijdens de zonnewende tussen de piramides ondergaat als je vanaf de sfinx kijkt. Ook zie je het gebruik van het ontsteken van vuren terug in veel culturen, bijvoorbeeld bij de Kelten, Romeinen en de Grieken.
Het litha feest, of lichtfeest, werd oorspronkelijk op de 24e gevierd en werd verchristelijkt tot het feest dat de geboorte van Johannes de Doper eert: Sint Jansfeest. Het Sint-Janskruid opent rond de zonnewende haar bloemen, lees er hier meer over.
Hedendaagse tradities
Ook nu nog wordt de zonnewende uitbundig gevierd. Bijvoorbeeld bij Stonehenge, nabij Amesbury. Daar komt de zon op achter Heel Stone, een steen in de stenencirkel. Ook worden er Lithafeesten gevierd door aanhangers van natuurreligies zoals wicca.
Stonehenge
Een bekend monument wat centraal staat in zonnewende-vieringen, is Stonehenge. Dit is een megalithisch monument, wat betekent dat het uit stenen bestaat. Historici zijn het er niet over eens of Stonehenge daadwerkelijk gebouwd is ter meting van de stand van de zon. Wel zijn er lichamelijke resten gevonden, wat kan duiden op offers, maar ook kan betekenen dat er een begraafplaats was. Omdat er veel is veranderd in de opstelling van de stenen en de omgeving opzettelijk zou zijn aangepast, is het steeds moeilijker te achterhalen wat het doel was van de oorspronkelijke bouwers.