Wanneer de zonnestralen op een mooie lentedag door de ramen naar binnenvallen, zie je ineens op veel plaatsen stof en vuil waar je het eerder niet merkte. Dat betekent maar één ding: het is tijd voor een voorjaarsschoonmaak. Wij hebben wat tips voor je op een rijtje gezet, dus doe je schort maar om en stroop die mauwen maar op!
Tip 1: Declutteren
Declutteren, ofwel, ontspullen is heel simpel. Ga door je huis en zoek de spullen uit die je niet meer wilt of nodig hebt. Wanneer iets nog goed te gebruiken is kan je het doneren bij je plaatselijke kringloopwinkel of verkopen via Marktplaats. Is iets kapot of echt niet meer bruikbaar? Gooi het dan in de juiste container.
Tip 2: Maak een schoonmaakplan
Nu alle onnodige spullen weg zijn, is schoonmaken een stuk makkelijker. Om het overzichtelijk te maken voor jezelf, kan je een schoonmaakplan maken. Hierin plaats je alle taken en kan je je focussen op één ruimte of taak, zonder overweldigd te raken.
Tip 3: Reinig van boven naar beneden
Begin met het afstoffen van plafonds, lampen en bovenkanten van meubels. Neem ook alles af met een vochtig doekje en een niet-agressief reinigingsmiddel. Check wel even of je meubels of hier tegen kunnen. Werk dan naar beneden toe, zodat stof en vuil niet op al gereinigde oppervlakken vallen.
Tip 4: De ramen niet vergeten
Reinig de ramen zowel aan de binnen- als buitenkant voor een helder zicht naar buiten. Gebruik een milieuvriendelijke glasreiniger en een zachte doek of krantenpapier om streeploos te reinigen. Was je gordijnen of reinig de raambekleding, maar ga eerst goed na of dit mogelijk is en op welke manier dat moet gebeuren.
Tip 5: Haal de kastjes eens leeg
Ongemerkt kan er veel vuil, stof en vet ophopen in keukenkastjes. Haal daarom alles eruit en ontvet de binnenkant, de deurtjes en de handvatten. Was daarna alles uit je keukenkastjes af en plaats terug in de kastjes. Reinig ook de waterkoker, het tosti-ijzer, je koffiezetapparaat en filters. De binnenkant van de oven en magnetrons kan je schoonmaken met een vochtige doek en een beetje schoonmaakazijn.
Tip 6: Ventileren
Tijdens het schoonmaken gebruiken veel mensen heel wat reinigingsmiddelen. Sommige daarvan kunnen een negatieve invloed hebben op de luchtkwaliteit. Zet daarom altijd een raam open, of als het mooi weer is, alle ramen en deuren. Zo kan er een zacht lentewindje door je huis waaien.
Tip 7: Was je dekbed en laat matrassen reinigen
Kussens en dekbedden kan je in de wasmachine wassen op 40 graden. Laat ze daarna buiten goed drogen, bijvoorbeeld in de zon. Zonlicht heeft namelijk een bacteriedodende en blekende werking. Wist je dat je matrassen kunt laten reinigen? Hierbij wordt o.a. straling gebruikt om schimmels en bacteriën te doden. voorjaarsschoonmaak voorjaarsschoonmaak
Tip 8: Buitenruimtes
Om je tuin een frisse en schone uitstraling te geven, verwijder je dode bladeren en plantenresten en snoei je de bomen en struiken in je tuin. Heb je tuinpaden of een oprit? Verwijder dan het onkruid en reinig de tegels. Tuinmeubilair kan gedurende de winter best vies worden. Dit kan je schoonmaken met een vochtige doek en een natuurlijk vriendelijk schoonmaakmiddel. Controleer ook op schimmel en behandel indien nodig de roestvlekken.
Tip 9: Controleer en reinig regenpijpen en goten:
Verwijder bladeren en ander vuil uit regenpijpen en goten om verstoppingen te voorkomen. Laat die voorjaarsstormen maar komen.
Tip 10: Berg kleding op voorjaarschoonmaak
Draag je in de zomer andere kleding dan in de winter? Berg dan je winterkleding op, nadat je ze hebt gereinigd. Zorg ervoor dat ze op een goed geventileerde plek hangen. Wil je dat ze fris ruiken wanneer je ze komend najaar weer van zolder haalt? Stop er dan wat geurzakjes tussen.
Veel succes met je voorjaarsschoonmaak!