De temperatuur daalt ’s nachts beneden het vriespunt en de kerstversiering hangt op veel plaatsen al vrolijk te twinkelen. Wanneer je buiten bent lijkt de natuur misschien rustig en stil, maar er is nog veel bedrijvigheid. Met onderstaande tips kan jij de natuur beleven in december.
Een frisse neus halen
Niets is fijner dan even naar buiten gaan voor een wandeling. Zeker nu de dagen kort zijn, is het belangrijk om dagelijks naar buiten te gaan. Mensen die overdag meer zonlicht zien, slapen ’s nachts dieper en voelen zich ’s ochtends frisser. De natuur werkt rustgevend en wanneer je je telefoon thuis laat of op stil zet word je ook niet afgeleid.
Vlijtige jagers
in de winter hebben kerkuilen veel voedsel nodig, want het voorjaar is het broedseizoen en dus moeten ze ervoor zorgen dat ze dan voldoende energiereserves hebben. Ze kunnen zelfs meerdere keren per jaar broeden in voedselrijke jaren. Soms beginnen ze al in december hun energiereserves aan te vullen. Grote kans dus dat je ze op hun jachtvluchten tegenkomt. Overdag zitten ze graag op verstopte plekjes in schuren, ruïnes, boomholtes of rotsspleten, maar bij het vallen van de schemering begint de wilde, maar geruisloze jacht op kleine zoogdieren.
Kleine hoedjes
Vanaf de herfst kan de zeldzame wintermycena (Mycena tintinnabulum) opduiken in bossen. Dit vrij tere paddenstoeltje groeit in trosjes op de stronken van levende en dode bomen, vooral op beuken. Het hoedje is meestal kastanjebruin, maar soms ook wit, gelig of zelfs blauwig. De paddenstoel, die je tot april kunt tegenkomen, werd in 2011 voor het eerst in Nederland gespot op landgoed Twickel.
Winterkoninkje spotten
Dit kleine balletje veren kan je herkennen aan de korte, opstaande staart, de kaneelkleurige veren en hun opvallende zang. Het winterkoninkje komt voor in heel Nederland en houdt van beschutte plaatsen zoals struiken. Het is een van de meest voorkomende broedvogels, dus de kans dat je er een ziet is groot!
Meer tips?
Kijk dan in LandIdee 09 die nu te koop is of bestel online!