Milieu Centraal meldt dat we jaarlijks zo’n 1.100 liter drinkwater gebruiken om onze tuin te besproeien. Onze planten en bomen hebben nu eenmaal ook water nodig om te groeien. Maar door slim om te gaan met water, en drinkwater te vervangen door regenwater, kun je flink besparen op water in de tuin. Hoe je dat doet, lees je hier.

Regenpijp loskoppelen

De eerste stap die je kunt zetten om het riool te ontlasten en drinkwater te besparen, is het afkoppelen van de regenpijp. Het water dat op je dak valt, wordt normaal gesproken via de regenpijp afgevoerd en komt in het riool terecht. Dit is zonde, want je kunt dit water goed hergebruiken.

Infiltreren in de tuin

Rawinso is gespecialiseerd in oplossingen voor het opvangen, afvoeren, filteren, infiltreren en hergebruiken van regenwater. Ze bieden complete oplossingen van dakgoot tot infiltratiesysteem. Zo’n infiltratiesysteem is een slimme én handige manier om het riool te ontlasten. Dit zijn systemen, zoals in de vorm van kratten of buizen die het water tijdelijk opvangen, bijvoorbeeld tijdens een piek, en ervoor zorgen dat het water geleidelijk weer over de grond verspreidt en door de bodem wordt opgenomen.

Water in de tuin

Water in de tuin hergebruiken

Naast het ontlasten van het riool, zijn er nog meer redenen om goed naar het watermanagement in de tuin te kijken. Je kunt namelijk ook het regenwater hergebruiken in de tuin. Ook hiervoor biedt Rawinso passende en complete oplossingen. Zo kun je denken aan een tank waarin het water wordt opgeslagen en waar vervolgens een automatisch besproeiïngsysteem op aangesloten wordt. Het systeem wordt gestuurd door een app, en je bewatert dus je tuin met het regenwater dat je eerder hebt opgevangen. Voor dit soort oplossingen zijn verschillende subsidies beschikbaar. Bekijk de subsidiewijzer van Milieu Centraal om te zien op welke subsidie jij aanspraak kunt maken. Zo wordt het verduurzamen van je tuin heel aantrekkelijk!

Anderen lezen ook:  5x Vogels lokken naar je tuin

Wadi

Misschien heb je al eens gehoord van een wadi. Wadi staat voor WaterAfvoer Door Infiltratie. Het is een mooie, nuttige én heel natuurlijk ogende manier om water in de tuin op te vangen en het langzaam in de bodem te laten opnemen. Een wadi is een verlaagd gedeelte van de tuin, dat tijdens een bui gevuld wordt met regenwater. Sluit je dakgoot hier op aan en het water van het dak komt hier terecht, waar het tijdelijk wordt opgevangen en langzaam in de bodem zakt.

Je kunt met een wadi vele kanten op. Zo kun je het bij een simpel, lager gelegen stukje houden, maar je kunt de wadi ook leuk aankleden. Dit doe je bijvoorbeeld door gebruik te maken van rotsblokken of stenen, maar ook door voor beplanting te kiezen die zowel tegen water als tegen droogte kan. Voorbeelden van dit soort planten zijn gewone kattenstaart, moerasspirea, grote lisdodde en wilgenroosje.

Zuinig omgaan met water

Op GroenerWonen.com vind je verschillende artikelen die je verder op weg helpen bij het duurzaam tuinieren en het besparen van water in de tuin. Zo geven ze tips voor het opvangen van water in de tuin, maar vertellen ze je ook hoe je duurzaam tuiniert en energie bespaart in de tuin.