Wie aan Brabant denkt, denkt  natuurlijk aan gezelligheid en gastvrijheid. Maar dat ook de natuur uitnodigt voor een bezoek, daar is Tamara Ernst, communicatie en PR specialist bij VisitBrabant, het maar wat mee eens. Ze neemt ons mee naar ‘haar’ provincie.

“Sinds de coronacrisis is het zoekvolume naar wandel- en fietsroutes op onze website meer dan verdubbeld”, vertelt Tamara. Ze vindt dat niet gek. “Wandelen en fietsen is de beste uitlaatklep die er bestaat en vooral nu we niet ver weg kunnen, zoeken mensen het toch eerder in eigen land en eigen provincie.” Ook zijzelf gaat er graag op uit in de Brabantse natuur. Vol passie en enthousiasme vertelt ze over de afwisselende natuurgebieden en steden in de provincie. “Kenmerkend aan Brabant is dat natuur en cultuur hier hand in hand gaan. Je kunt gemakkelijk op dezelfde dag in de ochtend een wandeling maken in een uitgestrekt natuurgebied, waarna je in de middag of avond een stad bezoekt of geniet van een lekker diner in een leuk restaurant (buiten corona om) in de stad. De natuur ligt hier letterlijk altijd om de hoek.”

Minivakantie

Maar ook andersom; cultuur is altijd in de buurt. Deze verbinding tussen stad en land is uniek aan de provincie Brabant. In een minivakantie van drie dagen beleef je iedere dag wat anders. Vooral fietsend is het erg leuk om Brabant te ontdekken. “Naast de bereikbaarheid en toegankelijkheid zijn het ook de Brabanders die een bezoek aan deze provincie uniek maken”, vertelt Tamara. “Mensen in Brabant zijn gastvrij en vertellen graag over hun unieke locatie of liefde voor de omgeving.”

Wijn- en aspergeboerderij De Santspuy

Als voorbeeld noemt ze Gilbert van wijn- en aspergeboerderij De Santspuy in Etten-Leur. “Hier staat de deur altijd voor je open. Gilbert neemt bezoekers regelmatig mee naar het land en vertelt hen hoe hij te werk gaat tijdens het kweken van de asperges. En wie in het seizoen komt, laat hij maar al te graag genieten van zijn aspergesoep of een wijntje uit eigen wijngaard. Deze gastvrijheid laat ruimte voor verrassingen en dat maakt het zo leuk om Brabant te ontdekken.”

Anderen lezen ook:  De natuur beleven in november

Kracht van routes

Dé manier om Brabant te ontdekken, is door een fiets- of wandelroute te volgen. “In de routes koppelen we de verhalen van mensen aan de vele mooie en bijzondere plekken die onze provincie rijk is. De routes zijn hierdoor niet alleen prachtig om te fietsen of te wandelen, ze zijn juist ook ontwikkeld om af en toe eens af te stappen en de tijd te nemen om je te verdiepen of even uit te rusten en te genieten”, vertelt Tamara.

Van Gogh fietsroute

Een van de top belevingsroutes is de Van Gogh fietsroute. Een fietsroute van maar liefst 435 kilometer dwars door het landschap dat Van Gogh zo inspireerde en dat hem tevens heeft gevormd. Tamara: “In Brabant treed je letterlijk in de voetsporen van Van Gogh. De Meesterschilder is in Zundert geboren en besloot in Etten-Leur kunstenaar te worden. Dat hij hield van het Brabantse landschap, zie je veelvuldig terugkomen in zijn brieven aan zijn broer Theo die goed bewaard zijn gebleven en natuurlijk in zijn werken.” Het unieke aan de Van Gogh fietsroute is dat de route op te delen is in 10 lussen. Iedere lus is een route op zichzelf variërend va 21 tot 56 kilometer. Kies je voor natuur, neem dan bijvoorbeeld de route in omgeving Nuenen. In dit groene dorp herinneren maar liefst 23 locaties aan Van Gogh; hij schilderde hier onder andere zijn eerste meesterwerk De Aardappeleters.

Stad en land

Wil je graag ook een stad bezoeken, kies dan voor de route Breda, Tilburg of Den Bosch. In Tilburg kreeg Van Gogh zijn eerste tekenlessen en in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch vind je veel van zijn werken. Dit is het enige museum in het zuiden van het land met echte werken van Van Gogh. Tamara: “Eind maart hoopt het museum de vernieuwde Van Goghpresentatie Van Gogh in Brabant te openen, maar het is natuurlijk nog even afwachten of het museum dan al open kan zijn. Het leuke van de routes is, dat je die het hele jaar door kunt fietsen; het Brabantse landschap is mooi in elk seizoen. En met zoveel locaties en plekken die aan Van Gogh herinneren, fiets je als het ware in een openluchtmuseum.”

Anderen lezen ook:  Tuinhommels: 5 weetjes

Leren waarderen

Ook al is Tamara opgegroeid in het Brabantse Raamsdonksveer, toch is ze pas echt verliefd geworden op de provincie sinds ze zich er na een aantal omzwervingen settelde en bij VisitBrabant ging werken. “Als kind ben je je minder bewust van de omgeving waar je opgroeit. Als je je gaat verdiepen in de omgeving, je de vele verhalen leert kennen, je die typisch Brabantse gastvrijheid ervaart en Brabants ondernemerschap ontdekt, dan snap je waarom Brabant ook een hele fijne bestemming is voor een weekendje weg of vakantie. De watermolen van Opwetten in Nuenen bijvoorbeeld, prachtig! En extra bijzonder als je weet dat Vincent van Gogh die ook heeft afgebeeld op doek. Of het St. Catharinadal in Oosterhout. Een heel mooi klooster, maar hoe bijzonder is het verhaal van de nonnen die hier al jaren wijn verbouwen.”

Brabantse Sahara

Als we vragen naar haar favoriete Brabantse natuurgebied, dan staat voor Tamara het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen hoog in haar top 10. “Ik vind dit een fantastische plek om lekker te wandelen. Het stuifzand en de uitgestrekte bossen maken het tot een veelzijdig natuurgebied waar ik heerlijk kan uitwaaien na een lange dag werken en in het weekend kom ik er ook graag met mijn gezin”, vertelt ze. “Maar ook de Biesbosch is een van mijn favorieten, om te suppen of per kano de vele kreekjes te ontdekken. En de Oisterwijkse Bossen en Vennen; sprookjesachtig mooi!”

Brabant heeft mijn hart

“Daarnaast is Nassaustad Breda een heerlijke stad om in rond te struinen met veel leuke initiatieven”, vervolgt Tamara. “En ook Tilburg bruist en is een echte ondernemersstad. En historisch Den Bosch en design capital Eindhoven mogen natuurlijk niet aan dit lijstje ontbreken. En je combineert deze steden dus altijd heel gemakkelijk met de natuur in Brabant. Kortom: Brabant heeft mijn hart”, zegt ze met een brede lach op haar gezicht. En met die lach heeft ze ook ons zeker nieuwsgierig gemaakt om eens een keer op de fiets te springen en het Brabantse landschap te ontdekken.

Anderen lezen ook:  Bruine glanzende kastanjes vallen uit de bomen

Routemodule

De Van Gogh fietsroute is recent toegevoegd aan een nieuwe routemodule op visitbrabant.com. Per route vind je een duidelijke kaart via het officiële knooppuntensysteem dat tot de top van Europa behoort, allerlei bezienswaardigheden (Van Gogh erfgoedlocaties in Brabant) en to do’s. Allemaal voorzien van een uitgebreide en gedetailleerde omschrijving.

 Druktemeter

Voor je eropuit gaat, is het goed om de Brabantse Druktemeter op www.visitbrabant.com te checken. Op de druktemeter zie je de actuele drukte in de Brabantse natuurgebieden.

Kijk op www.visitbrabant.com voor nog veel meer inspiratie en informatie over wandel- en fietsroutes, mooie natuurgebieden, interessante steden en leuke plekjes om te overnachten.

Tekst: Lisa Verdoorn-Middelkoop
Foto’s: VisitBrabant

Lees het hele artikel in LandIdee maart-april 2021