Een prachtige blauwe bloeier is de wilde cichorei, die je in wegbermen en grasland kunt vinden. De plant is de stamvorm van onze witlof, maar deze plant werd vroeger ook vaak gebruikt om de smaak van koffie op te halen.
De prachtige felblauwe bloempjes van wilde cichorei (Cichorium intybus) kom je op de onwaarschijnlijkste plaatsen tegen: in bermen langs wegen, op droog grasland en dijken of op braakliggende terreinen. Bijna niemand zou vermoeden dat deze ruim 1 meter hoge plant de ‘stamvorm’ is van onze witlof. De iriserende blauwe bloemen sluiten zich alweer in de middag. Ter compensatie bloeit de plant wel heel lang, vanaf juli tot in de herfst.
Koffiesurrogaat
Cichorei werd in het verleden vaak gebruikt als koffiesurrogaat. Meestal werd er een beetje gebrand extract aan de koffie toegevoegd om de smaak op te halen, zodat je minder van de dure, gemalen koffie nodig had. De oudere generatie zal dit ‘schepje Buisman’ nog van vroeger kennen, maar het bestaat nog steeds. Het geeft koffie een krachtige en pittige smaak.
Azuurblauwe bloemen
Op braakliggende grond tref je naast klaproos en kamille ook vaak wilde cichorei aan. Deze azuurblauwe bloemen gaan alleen open als de zon schijnt. Ze bloeien maar één dag.
De plant, die in de tuin zeker niet misstaat, kan anderhalve meter hoog worden. Op braakliggende grond blijft de cichorei vaak veel kleiner. De lengte varieert tussen de dertig en 120 centimeter. De bloemen zijn drie tot vijf centimeter groot. De bloeiperiode is van juli tot en met augustus.
Middellands Zeegebied
De plant komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Cichorei groeit in bermen, in grasland, bij muren en op andere braakliggende grond.
Medisch gebruik van cichorei
Tegenwoordig wordt de plant verbouwd voor de productie van inuline. Dat is een stof die een gunstige werking heeft op de darmflora en de bloedsuikerspiegel. Cichorei kan ook gebruikt worden bij maag- en leverklachten. Eeuwen geleden werd de plant al gebruikt om de spijsvertering te activeren.