Wie wel eens in Duitsland op vakantie is geweest, of een avondje is wezen uiteten is vast wel bekend met de wienerschnitzel. Voor deze delicatesse wordt een stuk varkensvlees bedekt met paneermeel en gebakken in een pan vol loeiheet vet. Probeer eens een vleesvrije variant te maken: een groenteschnitzel.  

Groentes als aubergines, courgette en oesterzwammen lenen zich perfect voor deze vegetarische schnitzels. Hardere groente zoals bloemkool, pompoen of selderij kunnen ook gebruikt worden, mar moeten dan wel even kort gekookt of geblancheerd worden.

Ingrediënten oesterzwamschnitzel

  • 500 g oesterzwammen
  • 1-2 el bloem
  • 2 eieren
  • Zout
  • Peper
  • Paneermeel
  • Plantaardige olie (voor het frituren)
  • Rucola sla, een andere slasoort kan natuurlijk ook (ter decoratie)
  • 2 el fijn gehakte kruiden

Bereiding groenteschnitzel

Maak de oesterzwammen schoon en klop ze tussen twee lagen vershoudfolie voorzichtig wat platter.
bestuif ze gelijkmatig met de bloem.
Kluts de eieren en kruid het daarna met zout en peper.
Haal de zwammen door het eiermengsel en wentel ze daarna door het paneermeel.
Frituur de groenteschnitzels goudbruin in hete plantaardige olie (lees hieronder wanneer de olie heet genoeg is).
Leg ze daarna op keukenpapier, zodat het overtollige vet kan worden opgezogen.
Nu kun je de schnitzels van oesterzwammen schikken op de borden met de sla.
Bestrooi naar smaak het geheel met de fijn gehakte kruiden.

Bereidingstijd: 15 minuten
Kooktijd: circa 10 minuten

frituren

Temperatuur vet

Hoe weet je nou of het vet al heet genoeg is? Er wordt vaker gezegd dit te testen door een druppel water in de pan te laten vallen. Als het vet begint te spetteren, is het heet genoeg. Deze spettertjes kunnen echter best gevaarlijk zijn en brandwondjes veroorzaken. Bovendien kunnen de spetters je keuken vies maken. Een veiligere optie is om een stukje droog brood in het vet te steken. Stijgen er bubbeltjes langs het brood op? Dan is het vet heet genoeg.

Anderen lezen ook:  Recept pavlova met vers fruit

Ook de parasolzwam is gemakkelijk te transformeren in een heerlijke schnitzel! Voor dit gerecht kun je ook zelf je paddenstoelen kweken, nog lekkerder.