Tuinkers is veel te lekker om alleen als garnering te gebruiken. De smaak, die een tikje scherp is, leent zich namelijk uitstekend voor salades, smeersels of eiergerechten. En wat dacht je van een heerlijke soep? Maak het zelf met dit eenvoudige recept.
Ingrediënten tuinkers soep
Voor 4 personen
- 1 ui
- 200 g knolselderij
- 200 g bloemige aardappelen
- Teen knoflook
- 1 el boter
- 1 el bloem
- circa 800 ml groentebouillon
- 2 bakjes tuinkers
- 150 ml karnemelk
- zout
- versgemalen peper
Bereiding
Schil de ui, knolselderij, aardappelen en knoflook en snijd alles in kleine stukjes.
Verhit de boter en fruit hierin de groenten zonder ze te kleuren.
Roer de bloem erdoor en blus af met de bouillon.
Laat dit ongeveer 20 minuten zachtjes koken, terwijl je af en toe roert.
Knip de tuinkers met een schaar af, was de blaadjes een zeef onder stromend water en laat ze uitlekken. Houd ongeveer een handvol apart voor de garnering en hak de rest grof.
Pureer de soep en laat die naar wens nog wat inkoken of voeg nog wat extra bouillon toe.
Neem de pan van het vuur, roer de karnemelk en de tuinkers door de soep en breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de soep over vier borden of kommen en garneer met de rest van de tuinkersblaadjes.
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
TIP
Snijd twee tot drie volkoren boterhammen in blokjes en bak die in een hete pan met olijfolie goudbruin en knapperig. Serveer deze zelfgemaakte krokante croutons bij de soep.
Kweek eens je eigen tuinkers. Verser eten kan niet en het is ook nog eens leuk om te doen. Het kweken kan super eenvoudig binnen op de vensterbank, maar ook in de moestuin.
Ook lekker: aardappelbroodjes met tuinkers en ui.