‘Let it snow, let it snow’, zegt de wereldberoemde kersthit. En wees nou eerlijk, een spierwit sneeuwlandschap is ook echt prachtig. Daarbovenop is er natuurlijk ook nog eens alle pret, die komt kijken tijdens het maken van sneeuwengelen en sneeuwpoppen of bij een ouderwets sneeuwballengevecht. We hebben al jaren geen witte kerst meer gehad, maar deze feestdagen kun je zelf voor sneeuwvlokken zorgen met dit eenvoudige recept voor lekkere koekjes uit het bakboek ‘New York Kerstmis’ van Lisa Nieschlag en Lars Wentrup.

Ingrediënten

Voor ca. 30 stuks

Voor het deeg

  • 120 g boter op kamertemperatuur
  • 160 g ruwe rietsuiker
  • 1 eierdooier
  • ½ tl vanille-extract
  • 240 g zure room op kamertemperatuur
  • 300 g bloem
  • ½ tl (wijnsteen)bakpoeder
  • ¼ tl baking soda
  • een snufje zout
  • een mespunt versgeraspte nootmuskaat

Voor het glazuur

  • 120 g poedersuiker
  • 1 el gesmolten boter
  • ¼ tl vanille-extract
  • 1 el melk

En verder

  • Bloem voor het werkblad
  • Kleine zilveren suikerparels om te versieren
  • Steker in de vorm van sneeuwvlok (of eigen keuze, bijvoorbeeld een ster of kerstboom)

Bereiding koekjes

Doe de boter en suiker in een kom en roer in 3 minuten tot een romig geheel. Meng de eierdooier en het vanille-extract erdoor. Voeg vervolgens de zure room toe en meng alles door elkaar. Meng de bloem met het bakpoeder, baking soda, zout en de nootmuskaat. Roer het deegmengsel en het roommengsel nog even kort door elkaar. Dek het deeg af en laat het een nacht rusten in de koelkast.

Verwarm de oven de volgende dag voor op 175 °C en bedek een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg op het met bloem bestoven werkblad uit tot een plak van 5 mm dik en steek hier sneeuwvlokken uit. Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze ongeveer 10 minuten in de oven (laat de sneeuwvlokken niet al te bruin worden). Haal ze uit de oven en laat ze volledig afkoelen op een rooster.

Anderen lezen ook:  Eggs benedict maken

Zeef voor het glazuur eerst de poedersuiker boven een kom. Voeg de boter en het vanille-extract toe en roer tot een egaal mengsel. Voeg wat melk toe, totdat je de gewenste textuur hebt bereikt. Bestrijk de koekjes met glazuur en versier ze met kleine suikerparels. Leg de koekjes tussen laagjes bakpapier in een trommel en bewaar ze op een koele plek.

 New York Kerstmis bakboek

Boek New York Kerstmis bakboek
Auteur Lisa Nieschlag en Lars Wentrup
Fotografie Lisa Nieschlag en Julia Cawley
Recepten Agnes Prus
Prijs € 19,99
ISBN 9789463140379
Uitgeverij Snor
Website www.uitgeverijsnor.nl

Lees hier nog meer heerlijke en verrassende recepten uit ‘New York Kerstmis’.