Pompoenen zijn niet alleen mooi, ze smaken ook nog eens heel lekker. Welke pompoenen je waarvoor gebruikt en hoe? We zochten het voor je uit!

Wist je dat er wel honderden soorten pompoenen bestaan? Meestal worden ze verdeeld in een aantal groepen, waarbij elke groep voor een andere soort pompoen staat. We hebben hieronder vijf lekkere pompoensoorten op een rij gezet.

muskaatpompoen

1. Muskaatpompoen

Deze pompoenen staan bekend om hun nootachtige, kruidige smaak die een beetje doet denken aan nootmuskaat. De muskaatpompoen is geschikt om te bakken, in ovenschotels en soepen.

flespompoen

2. Flespompoen

De flespompoen oftewel Butternut squash, zoals de Engelse naam luidt, is een van de bekendere pompoensoorten. Ze hebben veel vruchtvlees en weinig pitten. De flespompoen is geschikt voor in soepen en om te braden en bakken, maar smaakt rauw ook heerlijk.

Kabocha pompoen

3. Kabocha

Deze pompoen wordt ook wel groene Hokkaido genoemd. Het is een Japanse pompoensoort die, als hij wordt gekookt, doet denken aan zoete kastanjes, ook qua structuur.

Spathettipompoen

4. Spaghettipompoen

Het zoete, nootachtige vruchtvlees van deze pompoen valt in dunne vezels uit elkaar als je hem kookt. De slierten hebben wat weg van spaghetti.

5. Hokkaido

Naast de flespompoen is de Hokkaido een van de meest bekende pompoensoorten. De geliefde Hokkaido met het wrattige steeltje heeft een eetbare schil en is veelzijdig inzetbaar. Je kunt er bijvoorbeeld heerlijke soepen van maken of maak bijvoorbeeld heerlijke pompoenpannenkoeken.

Hoe bepaal je wanneer pompoenen rijp zijn? Dat kun je horen als je de kloptest doet!

Felgekleurde pompoenen kondigen de komst van de herfst aan. Maar wanneer zijn pompoenen eigenlijk rijp? De schil wordt doffer, het steeltje wordt kurkachtig. Twijfel je nog? Klop er dan eens op: als de pompoen hol klinkt, is hij rijp en mag hij de pan in. Nog een handig weetje: de smaak van de meeste pompoenen met kleine vruchten, zoals de hokkaïdopompoen, is voller en zoeter dan die van de reuzenpompoenen!

Anderen lezen ook:  5 tips voor het kweken van rode bieten

LandIdee nieuwsbrief