Deze rode kool-wortelsalade is heerlijk als bijgerecht bij een bbq! Vooral in combinatie met knapperig gegrild brood met knoflook-kruidenboter is het een traktatie. Voor een extra kick dip je jouw broodje in een zure roomdip.

Gebruik rode kool voor meer smaak en kleur

We gebruiken rode kool omdat deze veel smaak en vitamines bevat en wat meer kleur geeft aan je salade dan witte kool.

Ingrediënten rode kool-wortelsalade:

Voor 4 personen heb je nodig

  • 1 teen knoflook
  • 1 citroen
  • 10 gram verse peterselie
  • 10 gram verse bieslook
  • 1 beker zure room à 200 gram
  • 1 cupje honing à 15 gram
  • 15 gram verse koriander
  • 2 limoenen
  • 2 bosuien
  • 1 stuk rode kool (ongeveer 400 gram)
  • 40 gram roomboter
  • 1 groot afbakstokbrood

Wat je nog meer nodig hebt:

  • olijfolie
  • keukenrasp
  • aluminiumfolie
  • BBQ of grillpan

Dip maken - recept

1. Dip maken

Laat de boter op kamertemperatuur komen.
Bereid de BBQ voor.
Halveer de citroen, rasp een citroenhelft en pers de helft uit.
Snijd de bieslook in dunne rolletjes.
Roer 0,5tl citroenrasp, 1el citroensap en gehakte bieslook door de zure room en breng de dip op smaak met peper en zout.

Salade voorbereiden

2. Salade voorbereiden

Snijd de rode kool in zo dun mogelijke reepjes en doe de koolreepjes in een kom.
Hak de koriander grof en snijd de bosuien schuin in dunne ringen.
Voeg de voorgesneden wortel, gehakte koriander en bosuiringen aan de kool toe en hussel om.

Dressing maken

3. Dressing maken

Rasp de limoenschil en pers de limoen uit.
Roer 1tl limoenrasp en limoensap met de honing en 3-4el olie los.
Breng de dressing op smaak met peper en zout, roer door de rode koolreepjes en zet de slaw tot aan het serveren koel.
Breng evt. nogmaals op smaak voor het serveren.

Anderen lezen ook:  Recept: paddenstoelschnitzels van de grote parasolzwam

Knoflookboter maken - recept knoflookboter

4. Knoflookboter maken

Pel en rasp de knoflook boven een kommetje fijn.
Hak de peterselie fijn en voeg aan de knoflook toe.
Voeg de boter toe zodra deze wat zachter is en roer door met een vork of lepel om de kruiden en boter te mengen.
Breng op smaak met peper en zout.

Knoflookbrood maken - recept knoflookbrood

5. Knoflookbrood maken

Snijd de baguette in de breedte doormidden en vervolgens in de lengte open.
Besmeer de snijvlakken met de knoflookboter en klap de broodjes dicht.
Wikkel ze in aluminiumfolie.

Brood grillen

6. Brood grillen

Plaats de broodjes op de hete BBQ en bak ca. 10min totdat de buitenkant knapperig is.
Neem van de BBQ en laat wat afkoelen.
Verwijder het aluminiumfolie.

Bron recept: Marley Spoon