Eigenlijk kan geen enkel gebak tippen aan de klassieke appeltaart! Soms kun je je zonder reden wat moedeloos en eenzaam voelen. Probeer jezelf dan eens op te kikkeren met een vertrouwde geur, die aan vroeger herinnert. Zoals de verse appeltaart met kaneel van oma. De geuren roepen direct de onbezorgde dagen uit je jeugd op toen de wereld nog overzichtelijk was.

Ingrediënten voor appeltaart

  • 80 g rozijnen
  • 300 g bloem
  • 100 g witte basterdsuiker
  • snufje zout
  • 200 g koude roomboter
  • 1 ei
  • 2 el ijswater
  • 50 g paneermeel
  • 8 zure appels (bijv.goudreinet)
  • 100 g kristalsuiker
  • 2-3 tl kaneel of koekkruiden
  • 2-3 el custardpoeder
  • kneepje citroensap
  • 4 el abrikozenjam

Bereiding klassieke appeltaart

Bereidingstijd: 50 minuten Baktijd: 60 minuten

  • 1. Wel de rozijnen in lauwwarm water en zet weg. Meng bloem, basterdsuiker en zout door elkaar. Snijd de koude roomboter in kleine blokjes en wrijf met je vingertoppen door het bloemmengsel.
  • 2. Klop het ei los en voeg aan het deeg toe. Kneed snel maar goed door. Is het deeg te droog, dan kun je 1 of 2 el ijswater toevoegen. Wikkel de deegbal in folie en leg een half uurtje in de koelkast.
  • 3. Schil de appels, haal de klokhuizen eruit en snijd de appels in dunne schijfjes. Meng er wat citroensap doorheen met je handen.
  • 4. Giet de rozijnen af en dep ze droog. Meng ze met de kristalsuiker, kaneel en custardpoeder door de appels.
  • 5. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een springvorm in met boter en haal het deeg uit de koelkast.
  • 6. Rol 2/3 van het deeg uit tot een ronde lap op een met bloem bestoven werkblad en bekleed de bakvorm hiermee. Strooi het paneermeel over de bodem en vul de taart met het appelmengsel. Rol het resterende deeg uit en snijd hier reepjes van die je in een rastervorm over de taart weeft.
  • 7. Zet de taart in het midden van de oven en bak in een uur gaar.
  • 8. Houd de bovenkant in de gaten en dek af met aluminiumfolie als de taart te donker wordt.
  • 9. Verwarm de jam in een pannetje en bestrijk de bovenkant van de nog warme taart hiermee voor een mooie glans. Laat afkoelen en haal voorzichtig uit de springvorm. Snijd eventueel de zijkant los met een scherp mesje.
  • 10. Geniet van je klassieke appeltaart. Lekker met slagroom en een bolletje roomijs!
Anderen lezen ook:  Rodekooltaart met braadworst en spek

 

Tip: Maak de klassieke appeltaart nog specialer met appels die je zelf hebt geplukt!