Goed mulchen is het halve werk. Want als je de aarde rondom de planten met het juiste materiaal afdekt, bespaar je veel werk!

1. Voordelen van mulchen

Mulchen heeft veel voordelen: het beschermt tegen uitdrogen, het verbetert het bodemleven, gaat verdichting van de grond tegen en geeft onkruid minder kans!

2. Tips van de natuur

De natuur weet het best hoe het werkt. Daarom is de grond vaak bedekt met een dicht plantendek of plantaardig materiaal zoals afgevallen bladeren en naalden. Waarom niet het voorbeeld van de natuur volgen en door te mulchen deze ‘tips’ van de natuur in de tuin toepassen? In de tuin vind je volop gratis materiaal. Afgestorven vaste planten en siergrassen, en kleingesneden brandnetel-, smeerwortel- en rabarberbladeren bijvoorbeeld.

mulchen

3. Minerale mulchmaterialen

Minerale materialen, zoals kiezels en split, zijn vooral voor zonnige en droge delen in de tuin aan te bevelen. Met uitzondering van zeer basisch werkend kalksplit zullen deze materialen de pH-waarde van de grond niet veranderen.

4. Organische mulch

Organische mulch wordt na verloop van tijd afgebroken en verrijkt de grond met voedingsstoffen. Maar let op: vooral boomschorssnippers en afgevallen naalden van naaldbomen verlagen de pH-waarde van de grond snel, wat sommige planten niet goed verdragen. Ook afgevallen blad en verhakselde takken veranderen licht alkalische tot neutrale tuingrond in neutrale tot ietwat zure grond.

5. Gazonmaaisel

Vers gazonmaaisel voorziet de grond van veel stikstof. Wie dat niet wil, moet het maaisel voor het gebruik als mulch laten drogen. Het schimmelt dan ook niet zo snel.

Anderen lezen ook:  Spruiten van nu

mulchen

6. Mulchmaaier

Een mulchmaaier snijdt het gras tijdens het maaien in heel fijne snippers en brengt deze meteen weer in de grasmat terug. Tussendoor moet je regelmatig op de ‘traditionele’ manier maaien – waarbij je het grasmaaisel afvoert – omdat het gazon anders te snel vervilt.

7. Tegen rotten

Bij een bed met aardbeien onderdrukt een mulchlaag van stro of houtsnippers de groei van onkruid tussen de planten. Daarnaast zorgt dit materiaal ervoor dat de vruchten niet met natte aarde in aanraking komen; ze zullen zo minder snel rotten.

mulchen

8. Mos

Ook mos kan je uitstekend gebruiken voor mulchen, vooral op schaduwrijke plekken in de tuin. Tijdens het verticuteren van het gazon kun je elk voorjaar gratis mos ‘oogsten’. Het voordeel van dit luchtige materiaal ten opzichte van boomschors: mos maakt de grond niet zuur en komt veel natuurlijker over.

9. Voor- en nadelen van mulchen

Elke soort mulch heeft zijn voor- en nadelen. Organisch materiaal moet je elk jaar of om de twee jaar aanvullen. Bovendien leggen slakken graag hun eitjes onder organische mulch, waar we als tuiniers helemaal niet blij mee zijn. Grind als mulch hoef je niet aan te vullen, maar oogt wel weer minder natuurlijk.