Knolselderij heeft lange tijd in de vergeethoek gezeten, maar is langzaam aan een comeback bezig. En dat is maar goed ook, want deze groente leent zich prima voor allerlei smakelijke gerechten.

Selderij wordt in de keuken veel gebruikt. Althans, de bladselderij (voor in de soep), of de stelen van bleekselderij in bijvoorbeeld een salade.

Vitamines en mineralen

Knolselderij was lang een onbekende in onze keukens. Zonde eigenlijk, want onder zijn ruwe schil zit niet alleen een heel fijne smaak verborgen, ook veel vitamines en mineralen.

Medicijn

Een aantal eeuwen geleden was selderij vooral geliefd vanwege zijn geneeskracht. De plant prijkte in de kloostertuinen, onder andere vanwege zijn vochtafdrijvende werking.

knolselderij

Gezond

Inmiddels is bekend dat de knol gewoon erg gezond is. Hij bevat naast vitamine A en C ook natrium, magnesium en ijzer. Zijn pittige aroma dankt de knolselderij overigens aan het hoge gehalte aan etherische oliën in het vruchtvlees.

Knolselderij verwerken

Om van zijn waardevolle stoffen te kunnen profiteren, moet je de knol eerst schillen. Hiervoor heb je een goed scherp mes nodig, want de schil is nogal hard. Het vruchtvlees moet vervolgens snel worden verwerkt, omdat het anders verkleurt. Om dit te voorkomen kun je wat citroensap op de selderij druppelen of de stukken in een kom met azijnwater leggen. De waardevolle stoffen blijven het best behouden als je hem als rauwkost opdient – bijvoorbeeld geraspt in een lekkere salade, samen met appels en walnoten!

knolselderij

Maaltijd van knolselderij

Knolselderij is ook een goede keuze als basis voor een complete maaltijd: in schijven gesneden en gepaneerd, doet hij het als vegetarische schnitzel prima op het bord. Voor een tussendoortje is een crème-achtige selderijspread goed. Houd je meer van een exotisch tintje? Verwerk de knol dan eens in een zoetzure selderijcompote. Of maak er frietjes van!

Anderen lezen ook:  Duindoorn: kleurrijke besjes vol vitamine C

Knolselderij bewaren

Knolselderij hoef je niet direct na aankoop te verwerken. Je kunt hem makkelijk één tot twee weken in de groentela van de koelkast bewaren. Ook een aangesneden knolselderij die niet helemaal is opgemaakt, blijft daar nog enkele dagen vers; pak hem dan wel goed in in aluminiumfolie.

knolselderij

Wist je dat…. in de klassieke oudheid in sommige streken de winnaar van sportevenementen werd gelauwerd met een krans van selderijgroen.

Ook lekker: zoete aardappel!

LandIdee nieuwsbrief