In een zonnige tuin of in een serre/kasje is het goed mogelijk om vijgen te kweken. Soms gaat dat zelfs zo goed dat de oogst behoorlijk groot kan zijn. Heb jij veel vijgen? Maak er dan eens deze heerlijke vijgenjam van! Zo geniet je het hele jaar van de heerlijke zomer.

Ingrediënten vijgenjam

  • 1 kilo verse vijgen
  • 2 el citroensap (naar smaak kan er meer of minder sap worden toegevoegd)
  • geleisuiker (zie verhouding op de verpakking voor hoeveelheid)

Zo maak je vijgenjam

Pluk 1 kilo verse vijgen, ‘schil’ ze een beetje en snijd ze in stukken. Laat ze in een pan met wat citroensap aan de kook komen en laat even pruttelen. Voeg geleisuiker toe, laat nog even doorkoken en schep de hete massa direct in potjes. De vijgenjam is heerlijk op brood, maar past ook prima bij een pittig kaasplankje.

Bevalt de vijgenjam? Probeer ook eens: rozenbotteljam of bramenjam! Of doe een poging je eigen vijgen te kweken.

vijgen

Informatie vijgen

De vijg is een van de oudste bekende vruchten ter wereld. Zo werd de vijg al rond 9000 v. Chr. verbouwd in de Jordaan-vallie in het oude Palestina. Tegenwoordig groeien vijgenbomen ook in veel mediterrane landen, zoals Frankrijk en Griekenland in Zuid-Europa. De vijg is groen-gelig of meer blauwachtig. De kern is wit-roze tot donkerrood.

Het eten van vijgen wordt steeds populairder. Je kunt overigens zowel de pitten als het vruchtvlees eten. Vijgen zijn rauw te eten, maar vaak worden ze gekonfijt of dus verwerkt in een heerlijke vijgenjam. Naast dat de vrucht erg lekker is, zijn vijgen ook nog eens erg gezond. Ze bevatten veel vitaminen en vezels, zoals vitamine A (goed voor de huid) en B (goed voor de stofwisseling). Uniek aan de vijg is dat de vrucht van alle vruchten de meeste mineralen bevat, zoals calcium koper en ijzer. Dit is dan weer goed voor je botten, hart en bloedvaten.

Anderen lezen ook:  Farfalle met erwten, spek en basilicum

LandIdee nieuwsbrief