Met deze 12 tips maak je van je gazon heel gemakkelijk een vrolijke bloemenweide! Maart tot mei is de beste tijd voor de aanleg van een bloemenweide.
Bloemenweides zijn prachtig! Ze bieden plaats aan talrijke planten- en diersoorten en zijn met hun regenboogkleuren een heerlijke plek om tot rust te komen. In het voorjaar staan ze in volle bloei.
Tip 1
Veel weidebloemen stellen speciale eisen. Informeer je daarom voordat je begint over zaken als de pH-waarde van de grond, het vochtgehalte en de bezonning.
Tip 2
De pH-waarde van de grond meet je met behulp van speciale indicatorstrookjes. Een licht zure tot neutrale grond (6,5-7) is ideaal. Bij een lagere waarde helpt een kalkgift. Voor zeer zure bodems (minder dan 5) kies je beter voor geschikt zaad.
Tip 3
De meeste weidebloemen houden van een droge, arme grond en staan graag in de volle zon. Maar ook voor een tuin die vochtiger is, zijn er geschikte bloemenmengsels met bijvoorbeeld wilde bertram, engelwortel of gewone dotterbloem.
Tip 4
De bodem moet luchtig en doorlatend zijn. Wil je een gazon in een bloemenweide veranderen? Werk dan eerst wat fijn zand of grind door de grond.
Tip 5
Meststoffen zijn de ergste vijand van wilde bloemen. Ook hiervoor helpt het om zand door de bovenste lagen te werken.
Tip 6 voor bloemenweide
Gebruik voor het inzaaien van een bloemenweide goede zaadmengsels (bij verschillende tuincentra zijn er genoeg te koop). Vaak zijn het een- en tweejarige planten, die ook nog eens aantrekkingskracht op bijen en vlinders hebben.
Tip 7
Vóór het inzaaien van de bloemenweide maak je de grond eerst goed los en bewerk je hem indien nodig met zand. Maak de grond met een fijne hark goed kruimelig.
Tip 8
Per vierkante meter strooi je ongeveer 5 gram zaad breedwerpig uit. Hark de zaden lichtjes in, maar zorg dat je ze niet te diep onder de grond ‘begraaft’.
Tip 9
Ga je zelf met een mengsel aan de slag, kies dan liefst voor inheemse bloemen, kruiden en grassen.
Tip 10
Tijdens het zaaien moet de grond vochtig zijn, maar ook in de eerste weken daarna mag hij niet uitdrogen. Geef dus regelmatig water.
Tip 11
Als er in de pas ingezaaide bloemenweide veel ongewenste soorten opkomen, maai je de weide na acht tot tien weken.
Tip 12
Loop tijdens de groei niet over de bloemenweide. Het hele veld maai je in oktober. Verzamel vóór het maaien zaden, zodat je ze volgend jaar opnieuw kunt zaaien. Bloemen voorzaaien? Lees de tips!
Een bloemenweide doet je goed
De weides zijn ook belangrijk voor ons, omdat ze bijvoorbeeld bodemerosie voorkomen, het drinkwater zuiveren of een positieve invloed op het klimaat hebben. Maar niet in de laatste plaats, zijn het plekken om helemaal tot rust te komen en de natuur op een bijzondere manier te beleven.
Talloze dieren
Hoe minder een weide wordt gemaaid, hoe meer verschillende soorten planten en dieren er te vinden zullen zijn. In een bloeiende, vruchtbare weide kunnen ongeveer 3500 verschillende diersoorten leven! Denk aan insecten, maar ook egels, konijnen, uilen, reeën en veel andere dieren profiteren van dit ecosysteem. De planten bieden hun bewoners nest- en broedplaatsen en voedsel, maar ook bescherming tegen natuurlijke vijanden en slecht weer. Daarom zaaide Deborah Post een Honey Highway langs de A4.
Wij hebben vorig jaar een bloemenweide ingezaaid naast onze vijver. 2 velden van elk 4m op 15m. Wat een pracht was dat! Overal vlinder, bijen, hommels, libellen, zwaluwen, meesjes….zelfs reigers zaten in onze tuin. De kinderen hebben er regelmatig bloemen geplukt. Toen de bloemen in zaad waren, hebben we deze geoogst en op een andere plaats uitgezaaid. Zo zal de bloemenweide nog groter worden. Wij kijken al uit naar dit jaar. Hopelijk net zo’n succes als vorig jaar of misschien nog meer bloemen
Wauw wat heerlijk , het klinkt prachtig, zelf wik ik ook graag en een bloemenwei bij mijn nieuwe huis creëren