Ooit gehoord van arretjescake? Het is een ouderwets, maar onweerstaanbaar recept! Je maakt de cake heel gemakkelijk van boter, koekjes, suiker en cacao. Je laat de arretjescake even staan in de koelkast en klaar is het! Deze koude cake die het goed doet op ieder feestje!
Ingrediënten voor arretjescake
- 1 rol biscuits (circa 200 gram)
- 200 g (room)boter
- 250 g basterdsuiker
- 2 el cacao
- eventueel een ei
Tip van lezer Netje: ter vervanging van het ei kun je kiezen voor 2 el vanillevla!
Bereiding arretjescake
Brokkel de biscuits en bewaar ze in een beslagkommetje. Beleg de cakevorm met wat bakpapier. Smelt ondertussen de boter in een pannetje of in de magnetron.
Meng de suiker, cacao en eventueel het ei in een andere (beslag)kom goed door elkaar. Voeg langzaam de gesmolten boter toe aan het mengsel en roer goed door.
Doe de gebrokkelde koekjes bij het mengsel en roer nog eventjes door elkaar. Verdeel het mengsel in de cakevorm en laat hard worden in de koelkast. Geniet van je heerlijke zelfgemaakte arretjescake!
Houd je veel van chocolade? Voeg gerust naar smaak wat extra cacao toe.
Tip: ook lekker in stukjes door de yoghurt!
Oorsprong arretjescake
Arretjescake heet oorspronkelijk Arretje’s cake. Het recept stond voor het eerst in het promotieboekje voor vet van de Nederlandsche Oliefabrieken. Het stripfiguurtje Arretje Nof werd als reclame gebruikt voor de producten, dit was zogenaamd Arretje’s cake.
In de arretjescake op de foto zijn iets te veel koekjes gebruikt, hierdoor valt de cake snel uit elkaar als je hem aansnijdt.
Vond je deze cake lekker? Probeer ook eens deze cakes te maken:
- Chocoladecakejes met toffeevulling
- Ronde appelcake
- Frambozen cheesecake
- Dadel-walnotencake
- Cake met vijgen en ham
- Cheesecake met aardbeien
- Chrysanten cheesecake
- Wortel cheesecake
Heb jij zelf nog een tip voor het maken van de arretjescake of een andere heerlijke cake? Deel het met ons in de reacties hieronder.
Ik heb zo net arretjescake gemaakt maar ik gebruik geen boter maar coconut oil haal dat bij een Turkse winkel. Voor de biscuit gebruik ik Bastogne koeken. Laat het weekend maar komen.
Het recept bij ons in de familie is ook met frituurvet. Misschien een vreemd idee, maar goed gemixed merk je het niet met eten. De koekjes laten wij in groffere stukken, geeft de cake bite. Verder doen wij geen ei of een vervanging, wel 1 of meerdere theelepels oploskoffie er bij door! Geeft extra smaak.
Heb van de week 2x arretjescake gemaakt
370 gr koekjes (kleine stukjes maar net geen poeder)
300 gr bastertsuiker
300 gr bleu band (of roomboter)
De 1ste lading gemaakt met nog 6 eetl melk erin
De 2de lading gemaakt met nog 3 eieren erin
Mijn voorkeur is met eieren, ik vind dat het zeker wat toevoegen aan de smaak.
Ook ik ken het van mijn oma zo n 50 jaar geleden !
Lekker en luchtig ! dit heeft bij ons geen tijd om te bederven
In het originele oude recept hoort inplaats van roomboter frituurvet te worden gebruikt. Dit omdat dit veel beter uit hard. Eigenlijk hoort het een stevige harde massa te zijn. Ik zelf vind dit minder lekker en houdt van plakkerig. Ik gebruik zelf meestal goede boerenroomboter, zakje vanillesuiker, handvol geraspte kokos, stukjes fudge. Boter is ook heel goed te vervangen voor kokosvet die hard nl ook goed uit en is nog gezonder ook 🙂 Ik gebruik nooit ei, en vervang het ook niet voor vla. Je mist er niets aan. Suiker kan je ook heel fijn malen, als de boter redelijk warm is smelt de suiker van zelf en heb je ook geen last van knarsende dingetjes tussen je tanden. Baterdsuiker is al fijn en in een tjobek of blender kan je het nog fijner maken als je dit graag wil. Palmsuiker (Goela Djawa is ook een optie, die moet je smelten met wat water alleen het nadeel is dat deze wat ruwer en bitter van smaak kan zijn ook als suiker te koop in de betere toko’s).
Hier is arretjescake ook altijd weer een succes als het gemaakt wordt. Omdat rauwe eieren natuurlijk niet gezond zijn, vervang ik het ei door 2 eetlepels vanillevla.
Bedankt voor deze goede tip Netje! Wij zetten het in het recept.
Mijn moeder gebruikte altijd bastersuiker en ook ipv olie/boter ,palmvet
gewone suiker KRAAKT tussen de tanden. ! m.vr.gr. Magda Smits -Schuurman
Dat klopt Magda Smits-Schuurman, we hebben het in het recept aangepast naar basterdsuiker!
Het recept voor arretjenof heb ik ca 60 jaar geleden van mijn moeder gekregen. Het is exact hetzelfde, maar de koekjes werden fijner gemaakt met de achterkant van een pollepel. Ik maak het regelmatig voor onze kleindochter wanneer zij wil tracteren. Het is altijd een groot succes. Het is eenvoudig te maken. Zelfs mijn man kan het en dat is heel bijzonder.