Vijgen oogsten uit eigen tuin? Waarom niet. Er zijn rassen die het in ons klimaat prima doen en in een lekkere warme zomer schalen vol zoete vruchten geven.
De opvallende paarse vruchten zijn een smaakmaker in veel gerechten, maar ook lekker om uit de hand te eten. Ook al groeit de vijg van oorsprong in oosterse en mediterrane streken, hij gedijt ook prima in ons klimaat op een warm en beschut plekje. Hier lees je hoe je vijgen in eigen tuin kunt kweken.
Geschikte vijgenrassen om te kweken
- Ficus carica – De gewone vijg
- ’Brown Turkey’ – minder vorstgevoelig
- ’Bauernfeige’ – minder vorstgevoelig
Een vroegrijpend ras als ’Brown Turkey’ of ’Brunswick’ biedt de meeste kans op succes. Pas op als je een Ficus carica aanschaft: koop je toevallig een kieskeurig neefje uit het Middellandse Zeegebied dan is de kans groot dat je er met ons weer nooit een rijpe vijg aan zult krijgen.
Tips voor het kweken van vijgen
- 1. Zet ze op een warme plek, liefst een beetje beschut voor de wind op een goed doorlatende grond.
- 2. Geef ze regelmatig water om te groeien en vrucht te zetten.
- 3. Geef ze in het najaar wat kalk en in het voorjaar als ze gaan uitlopen mest, bijvoorbeeld koemest of hoornbeenderbloedmeel.
- 4. Om de plant te beschermen kan er noppenfolie omheen worden gedaan. Die moet wel worden weggehaald zodra de vorst is geweken, anders ontstaat er condens. Een oude deken die wordt omhuld door karton met touw is ook een goede jas tegen de vorst.
- 5. Vind je hem te groot? Knip ongeveer een derde van de takken helemaal tot de grond weg. Dan verjong je de struik maar houd je genoeg takken over die een eerste oogst kunnen geven.
In een flinke kuip doet een vijg het eveneens prachtig. Het mooie gelobde blad is immers al een sieraad op zichzelf. Bovendien kun je de plant bij vorst gemakkelijk binnenhalen. Struik- en leivormen tegen een muur zijn bij strenge vorst eenvoudig met wat vliesdoek af te dekken.
Recepten met vijgen
Is het gelukt om je vijgen te oogsten? Verwerk ze dan in deze heerlijke recepten:
Rijpe vijgen zwellen wat op en barsten aan de onderkant een klein beetje open. Ook verschijnen er soms druppels op de vijgen, dat is de zoete nectar die uit de rijpe vijg komt. Naast dat je het kunt zien, kun je het ook voelen, de rijpe vijgen zijn wat zachter. Per soort is het verschillend of ze verkleuren, de Brown Turkey wordt donkerpaars.
Hoe zie je als de vijgen rijp zijn, we hebben er vele,maar weten niet wanneer ze goed zijn