In juni zien we overal prachtige vlierbloesems. Ze zijn niet alleen mooi, we kunnen er ook nog eens heerlijke siroop van maken. Een heerlijke verfrissing tijdens warme dagen. En leuk om zelf te maken!
Dit recept is geschikt voor een liter vlierbloesemsiroop
Wat heb je nodig voor vlierbloesemsiroop?
Een klein emmertje vol schermen van vlierbloesem (hoe meer schermen, hoe sterker de smaak)
1 á 2 citroenen
circa 1000 g suiker per liter
Weckpotten of glazen flessen
Hoe maak je vlierbloesemsiroop?
Maak de flessen of weckpotten goed schoon met kokend water.
Pluk de vlierbloesemschermen.
Snijd de stelen van de schermen en doe ze in een grote pan.
Giet water over de schermen tot ze onder water staan.
Doe het deksel erop en laat het mengsel 24 uur op een koele plek staan.
Maak twee à drie flessen of potten goed schoon met heet water.
Giet nu alles door een vergiet.
Zeef het nog en keer door een zeefdoek.
Voeg circa 1000 gram suiker en 1 à 2 doorgesneden citroenen toe: verhit het tot het net niet kookt.
Roer het mengsel door tot de suiker is opgelost.
Haal de citroen uit de vloeistof.
Giet het mengsel in de flessen en sluit ze af met een stevige dop.
Meng de siroop met water of spa rood naar wens.
Zet het in de koelkast en drink het wanneer het is afgekoeld. Geniet ervan!
Ook lekker: vlierbloesemmousse
Ik doe er citroen en appelsien bij en citroenzuur
Ik doe er nog een eetlepel citroenzuur bij, dan bewaart het beter.
Bewaren in glas is volgens mij altijd het beste. Het kan alleen gaan schimmelen als de fles niet goed is schoongemaakt of iemand uit de fles heeft gedronken. Maar met zó veel suiker als in dit recept is de kans op schimmel erg klein
Vlierbloesemsiroop is echt lekker. Uit ervaring weet ik dat de siroop in plastic flessen langer houdbaar is. In glazen flessen gaat het snel
schimmelen. Gr. Lineke Rengers
super lekker,
Ik had geen idee hoe het zal smaken maar het is echt heel lekker