De moeflon is een bijzondere schaapsoort die in het wild in Nederland te bewonderen is. Het dier wordt al eeuwenlang geliefd vanwege hun karakteristieke uiterlijk en hun vermogen om zich aan te passen aan verschillende leefomstandigheden. Leer 7 weetjes over de moeflon en zijn rol in de Nederlandse natuur!

De moeflon (Ovis gmelini) is een wild schaap dat van nature voorkomt in bergachtige leefgebieden rond de middellandse zee, zoals Corsica en Sardinië. Dit dier staat bekend om zijn indrukwekkende, gekrulde horens en zijn aanpassingsvermogen aan ruige landschappen. Moeflons leven vaak in groepen en grazen voornamelijk op gras, kruiden en schors.

De moeflon spotten op de Veluwe

De Veluwe is een van de weinige plekken in Nederland waar de moeflon voorkomt. In de twintigste eeuw werd het dier in Nederland geïntroduceerd om landschappen te beheren en biodiversiteit te bevorderen. Door te grazen, zorgen de moeflons ervoor dat heidevelden open blijven, wat essentieel is voor de biodiversiteit. Bezoekers van de Veluwe kunnen met wat geluk deze indrukwekkende dieren tegenkomen tijdens wandelingen door de natuur. De schapen trekken zich graag terug in afgelegen, open weidevelden en zandverstuivingen, waar de moeflon zich goed kan camoufleren.

Een nieuwe vijand

Door de terugkeer van de wolf in dit gebied, is de kans op een ontmoeting met een moeflon op de Veluwe in de afgelopen jaren kleiner geworden. Door hun natuurlijke gedrag, zoals het grazen op open vlaktes, hebben wilde schapen minder mogelijkheden om zich te verschuilen tegen roofdieren zoals de wolf. Ook verzwakte of oudere edelherten lopen een verhoogd risico om ten prooi te vallen aan deze roofdieren.

7 weetjes over de moeflon

Een ontmoeting met dit bijzondere dier is voor veel wandelaars een hoogtepunt tijdens hun tocht. Heb jij weleens een wilde moeflon gespot? Lees hieronder 6 leuke feitjes over dit bijzondere dier:

1. De gemiddelde schofthoogte van moeflons is 70 centimeter. Het is het een van de kleinere wilde schapen in Europa. Je herkent ze aan hun krullende hoorns en hun bruinkleurige vacht.

2. Een mannetjesmoeflon kan 50 kilogram aantikken op de weegschaal. Vrouwtjes zijn wat kleiner en wegen gemiddeld zo’n 35 kilogram.

3. Een moeflon wordt ongeveer 14 jaar oud. Wist je dat je de leeftijd van een mannetje kunt aflezen aan de ringen op zijn hoorns? Deze stoppen namelijk met groeien in de winter, waardoor er jaarringen ontstaan.

4. De lammetjes van moeflons worden geboren in april of mei. De draagtijd duurt ongeveer 160 dagen.

5. 20 minuten na de geboorte kan het lam zijn moeder al volgen, ook al is het dan nog kleiner dan een haas.

6. Er leefden ongeveer 300 moeflons in onder meer de Veluwe en het Wekeromse Zand. Deze dieren zijn nakomelingen van de kudden die in de jaren ’20 van de vorige eeuw op de Veluwe werd uitgezet.

7. Moeflons hebben een uitstekende klimvaardigheid dankzij hun krachtige poten en compacte bouw. Ze bewegen moeiteloos over rotsachtige terreinen en heuvels

Sabien

Als dochter van een hovenier bracht Sabien Froger haar jeugd vele uren samen met haar vader door in de grote tuin bij hun huis. Meehelpen met het snoeien van fruitbomen, gras inzaaien en aan de slag in de moestuin: al van jongs af aan wordt ze dolgelukkig van buiten bezig zijn. Met haar handen in de aarde, omringd door de vele dieren in de tuin. Ook nu ze op een appartement woont, heeft ze geen tekort aan planten. Zo’n 30 kamerplanten en een gezellig groen balkon laten haar iedere dag weer een beetje terugdenken aan die heerlijke, lange dagen in de tuin.

Share
Published by
Sabien

Recent Posts

Tulpen: alles wat je moet weten

Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…

1 week ago

Realiseer een vol en groen gazon met deze tips

Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…

1 week ago

Duurzaam verwarmen met infrarood

Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…

1 week ago

Waarom een 4-seizoenen dekbed een slimme keuze is, zeker nu het zomer wordt

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…

1 week ago

De bever: onze beste houthakker

De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…

1 week ago

Een terrasoverkapping: het hele jaar door genieten

Een terrasoverkapping is dé perfecte manier om het hele jaar door van je tuin te…

2 weken ago