Het schaap is natuurlijk een dier dat wij veel zien in ons kikkerlandje. Wist jij deze feitjes over schapen al?
Wereldwijd zijn er 970 schapenrassen bekend. Wij kennen hier vooral de heide- en weideschapen, die weer zijn onderverdeeld in vlees- en melkschapen. Bekende, en ooit bijna verdwenen, rassen zijn het Drents heideschaap en het Mergellandschaap, een weideschaap. Andere rassen zijn onder meer het Belgisch melkschaap, de zwartbles en de Texelaar.
Deze leeftijd halen de meeste schapen echter niet. Dit is om de simpele reden dat ze eerder geslacht worden. Overigens verliest een bejaard schaap ook steeds meer tanden en kiezen, waardoor hij niet goed meer kan eten.
Het schaap heeft 6 voorkiezen, 6 kiezen en alleen in de onderkaak 8 snijtanden. Schapen kunnen gras veel korter grazen dan koeien en daarom worden schapen veel gebruikt om weilandjes te ‘maaien’. Ook in het openbaar groen worden steeds vaker schapen ingezet. Vroeger zag je veel heideschapen op de heidegronden grazen. De mest werd verzameld en op de akkers gebruikt. Met de komst van kunstmest werd het heideschaap overbodig, maar tegenwoordig zie je moderne herders weer over de heidevelden trekken.
Toch is Nederland, in tegenstelling tot vroeger, allang geen echt schapenland meer. Dat is Australië: daar lopen 150 miljoen schapen rond, tegenover 20 miljoen mensen. Schapeneiland Texel is er nog wel! Daar wonen bijna evenveel schapen als mensen: 14.000.
De vacht van een Devon and Cornwall Longwool kan 25 kilogram kan wegen. Maar niet alle schapen dragen zo’n zware vacht. Zo weegt de vacht van de Hebridean ‘slechts’ ruim 2 kilo.
Vroeger schoren de schapenhouders hun schapen tijdens de schaapscheerderskou, tussen 5 en 20 juni. Vaak komen in deze periode door verschillende klimatologische omstandigheden enkele koelere, en met name bewolkte dagen voor. Deze periode houdt vaak meerdere dagen achter elkaar aan. Door schapen dan te scheren zorgen de schapenhouders ervoor dat de kale huid van de dieren niet meteen wordt blootgesteld aan de felle junizon.
De dracht duurt gemiddeld 150 dagen tot de ooi haar jongen ter wereld brengt. De worp bestaat meestal uit 1 tot 3 lammetjes. De pasgeborene(n) drinken al binnen een half uur na de geboorte melk bij hun moeder.
Dit was ongeveer rond dezelfde tijd dat mensen ook geiten gingen houden en daarmee behoren deze twee dieren tot de vroegst gedomesticeerde dieren. De herders trokken met hun kudde rond om overbegrazing tegen te gaan. Het idee om schapen te laten grazen in afgezette weides werd echter pas in de late Middeleeuwen (1300-1500 na Christus) geïntroduceerd.
Het schaap speelt ook een rol in het kerstverhaal. 25 december is de datum waarop het kindje Jezus geboren werd in de stal bij Bethlehem. De herders die in de buurt van de stal de wacht hielden bij hun schapen, werden door een engel op de hoogte gebracht van dit heugelijke feit. De zuurstokken die in Amerika in de kerstbomen hangen, verwijzen naar de wandelstokken van de herders die naar het Kerstkindje kwamen kijken.
Wist je dat 100 gram schapenkaas 340 calorieën bevat? De kaas levert niet alleen veel energie, maar ook veel vitamines en eiwitten. Sommige mensen die koemelk niet kunnen verdragen, kunnen wel schapen- of geitenmelk drinken maar dat geldt zeker niet voor iedereen. Bekende schapenkazen zijn Roquefort, pecorino en feta.
Wil je nog meer weetjes over andere boerderijdieren? Lees het dan hier.
Een eigen huis met een prachtige tuin is voor velen een droom. Maar hoe beïnvloedt…
Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…
Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…
Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…
Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…
Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…