De eekhoorn is een dier dat we vooral veel in de herfst spotten. Wist jij deze weetjes al over de eekhoorn?
De rode eekhoorn is met zijn guitige gezicht en opvallende pluimachtige staart een van onze leukste inheemse dieren. Behendig springen ze van tak naar tak, op zoek naar dennenappels en andere zaden. Ze kunnen wel 100 dennenappels per dag verorberen. Het gaat uiteraard alleen om de zaadjes. Eekhoorns eten ook graag beukennootjes, kastanjes, hazelnoten en eikels van winter- en zomereik. Om de winter en de lente te overleven, leggen de eekhoorns op heel veel verschillende plekken voedselvoorraden aan door de zaden te begraven of in boomholtes te verstoppen. Eekhoorns eten soms ook wel jonge knoppen, boomschors, insecten, eieren en een enkele keer zelfs jonge vogeltjes.
In de winter worden de schattige pluimpjes op de oren nog wat langer dan in de rest van het jaar. De grote pluimstaart van de eekhoorn is van levensbelang. Met de staart houden eekhoorns zich in evenwicht bij het klimmen en springen en de staart dient als paraplu in de regen en als deken tijdens de koude nacht.
De paartijd begint in de winter, zo vanaf januari. Per worp worden er gemiddeld drie jongen geboren. Eekhoorns leven solitair en het mannetje houdt zich verder niet bezig met de verzorging en de opvoeding van de jongen.
Een verlaten spechtennest of andere boomholte is voor de rode eekhoorn een perfecte plek om zijn gezinnetje groot te brengen. Lekker warm op een kluitje, zo liggen de eekhoornbaby’s tussen maart en mei in hun nestje. In de jaren dat er voldoende dennenappels te vinden zijn, krijgt ze soms wel zes kleintjes. Bij hun geboorte zijn die nog doof, blind en naakt, maar drie weken later zijn hebben ze al donsachtige haartjes en na een maand gaan hun oogjes open.
Eerst voedt de moeder de jonge eekhoorntjes met melk, maar na zeven tot tien weken worden ze gespeend. Ze ontwikkelen zich snel en al na 3 maanden moeten ze op eigen benen staan. Binnen een jaar zijn de eekhoorns geslachtsrijp.
In het wild is het een stuk lastiger voor de eekhoorn om te overleven. Er zijn heel veel vijanden. Jonge eekhoorns worden uit het nest geroofd door de wezel, hermelijn en steenmarter. Ook roofvogels als sperwer, havik en buizerd vangen (jonge) eekhoorns en in de tuin zijn het de honden en katten die het op eekhoorns hebben voorzien. Ook in het verkeer vallen er veel slachtoffers.
Wist je dat eekhoorns bij vogels checken of de omgeving veilig is? De wilde grijze eekhoorn blijkt dit af te leiden aan de geluiden waarmee zangvogels met elkaar communiceren.
Eekhoorntjes houden van de herfst en ze zijn niet de enige. Lees het hier. Of lees over hun vliegende familielid.
Een eigen huis met een prachtige tuin is voor velen een droom. Maar hoe beïnvloedt…
Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…
Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…
Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…
Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…
Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…
View Comments
NEE WIST IK NIET
ik wist allen het laatste
super leuk diertje en interessante tips
Echt super handig
Ik vind het erg leuke weetjes en ik ga ze zeker gebruiken voor mijn weetjes hoofdstuk over eekhoorns.
Geweldige tips en ideetjes en zeker een mooi diertje
Ze zijn ook dol op pinda's en zonnepitten! Ook lusten ze graag een appeltje.
.
Die pluimpjes op de oren zijn er in de Zomer helemaal NIET!! Alleen in de winter.
Hier komen ze het hele jaar door in de tuin.
Ik dacht altijd dat jonge eekhoorntjes nog geen pluimpjes hadden, ik heb nu een nest van drie kleine eekhoorntjes van afgelopen winter, die hebben geen pluimpjes nl. Maar het kan ook zijn dat ze in de zomer geen pluimpjes hebben en in de winter wel! Zal opletten komende winter!
Hoe hoog kunnen eekhoorns springen?
"Onze" eekhoorn heeft toch een duidelijke voorkeur voor walnoten. De rest laat ie echt liggen als ie kan kiezen
ik heb een jong eekhoorn gevonden in de tuin,zo 15 cm lang bloed een beetje aan de mond ik heb het op het dak van het kippenhok gezet met wat water pindakaas en wat brood in melk , ik had nog een eekhoorn huisje en heb het erbij gezet het beestje kroop er direct in, de moeder is nergens te zien ,,,wat kan ik nog meer doen .