Categories: SiertuinTuin

5 tips om stokrozen gezond te houden

Stokrozen horen net zo in een boerentuin thuis als floxen en muurbloemen. Maar ook in moderne tuinen staan ze hun mannetje als ze torenhoog boven de andere beplanting uitsteken.

Stokrozen zijn verkrijgbaar in vele kleuren en zijn geweldig om een lelijk muurtje of schutting te verdoezelen. Vijf tips om stokrozen gezond te houden.

1. Kies de juiste plek

Voor een goede bloei is het belangrijk dat de planten optimaal kunnen groeien. En dat begint al met de keuze van de juiste plek. Stokrozen zijn echte zomerplanten die van zon houden. Geef ze daarom een plek bij of tegen een muur; die reflecteert de warmte nog eens extra én houdt wind tegen. Een omheining of pergola waartegen ze kunnen leunen is ook heel geschikt. Veel ruimte hebben deze stokrozen niet nodig, ze gaan immers vooral de hoogte in, dus ook langs het pad naast de schuur kunnen ze prima staan.

2. Geef goede grond

Vervolgens is goede grond nodig. Stokrozen gedijen het best in een kalkhoudende bodem die rijk aan voedingsstoffen en goed doorlatend is, zodat de penwortels diep de grond in kunnen.

3. Verplant stokrozen niet

Vanwege de stevige penwortel kun je stokrozen maar moeilijk verplanten. Dus als je eenmaal een geschikte plek hebt gevonden, laat ze dan hun gang gaan.

4. Zaai in voorjaar of herfst

Stokrozen kun je als plantje kopen of zelf zaaien. Zaaien doe je in het voorjaar of in de vroege herfst. Bedek de zaden met een dun laagje aarde. Omdat de stokroos een tweejarige plant is, moet je bij zaaien een jaartje geduld hebben – planten die je in het voorjaar in het tuincentrum koopt, bloeien doorgaans in hetzelfde jaar. In het eerste jaar vormt de gezaaide plant een bladrozet, zijn bloemen verschijnen pas in het tweede jaar.

5. Geef mest

Tijdens de groei heeft de plant baat bij wat stikstofbemesting; laat de plant ook beslist niet uitdrogen. Verder stelt de plant weinig eisen. Ook bij de verzorging van normale rozen helpt mest erg goed.

Hoe ga je roest tegen?

Stokrozen zijn wel gevoelig voor roest, die heel moeilijk te bestrijden is. Het best haal je alle aangetaste delen onmiddellijk weg. Gooi ze in de vuilnisbak, niet bij het compost. Je kunt dit euvel wel tot een minimum beperken door te kiezen voor een zonnige plek en de stokrozen niet te dicht naast elkaar te planten. Houd een onderlinge afstand van circa 50 centimeter aan.

Snoeien of zaaien?

Laat in de herfst is het gedaan met de bloemenpracht. Nu moet je kiezen: de stokroos is eigenlijk meerjarig en kan door afknippen na de bloei langer meegaan dan de gebruikelijke twee jaar. Dit gaat echter ten koste van zijn kracht en schoonheid. In plaats van de stengel afknippen, kun je deze ook laten staan en de zaden oogsten. Of je laat de stokroos zijn gang gaan en zichzelf uitzaaien. Het enige dat je dan moet doen is het teveel aan zaailingen uitdunnen.

Wist je dat thee van stokrozen heel gezond is?

admin

View Comments

  • Dag Mirjam, Stokrozen groeien en bloeien uitstekend in een grote pot op jouw balcon. Goede potgrond en met een beetje kalk gaat het zeker lukken. Ik heb een exemplaar, die bijna 5 meter hoog werd. Wél steun geven met een bamboe als de plant wat groter wordt.
    Harde wind is funest.

    Veel succes Jan.

    • Roest komt veel voor bij stokrozen en meestal wordt dit veroorzaakt door een verkeerde standplaats. Stokrozen staan graag op een droge, zonnige plek, bijvoorbeeld tegen de gevel. Roest is moeilijk te bestrijden. Je zou de aangetaste bladeren kunnen verwijderen en in de vuilnisbak kunnen gooien. Er zijn bij onder andere tuincentra ook middeltjes verkrijgbaar waarmee je kunt spuiten tegen roest.

  • L.S.
    Tussen de hoofdstengel en een blad komt soms een nieuwe scheut, dieven genoemd.
    Is dat misschien beter die te verwijderen?

    • L.S.
      Wacht nog steeds op een antwoord hierop, dat tussen de hoofdstengel en blad een nieuwe scheut komt met bloemknoppen, de z.g "dieven"
      Dank bij voorbaat

  • heb stokrozen dit jaar maar zijn niet zo groot uit gezaaid als vorig jaar heb ze in de pot staan daar gaan ze ook niet goed wat doe ik niet goed nu weet ik dat ze kalk nodig hebben en stikstof krijg je er een voeding voor om de groei beter te hebben wie weet er wat over

  • wanneer bloeit een stokroos die van mij schieten de hoogte in maar bloeien nee, het is nu 29-6-2016.

    groeten

  • Ik heb nu al ruim 10 jaar stokrozen in mijn tuin. Heb ze nooit gezaaid.
    Wij willen ze graag weg hebben. Want ze komen zelfs tussen mijn tuintegels te zitten weet iemand een manier. We worden er hier gek van.
    We zouden weer zo graag van onze hele tuin genieten en niet voor de helft.

    • Hoi Hetty,

      Je zou, zo gauw je de eerste scheutjes tussen de tegels ziet verschijnen, deze met wat schoonmaakazijn kunnen besproeien. Doe dit wel s'morgens en op een zonnige dag. De zon zal de azijn de plantjes laten verbranden. Deze natuurvriendelijke manier kun je ook voor onkruid tussen de tegels gebruiken, met een gietertje is dat heel eenvoudig. Het kan ook zijn dat het een koningskaars is, die houden ook van tegels, zijn bladeren zijn echter meer donzig dan van een stokroos. succes, Karel

      groetjes, Karel

  • Ik heb al 20 jaar stokrozen in de tuin ik doe er niets aan ze krijgen gewoon koemest in het voorjaar en na de herfst knippen wij ze af. Elk jaar komen ze weer op een feest in de tuin. Roest voorkom je niet maar is niet erg.

  • ik heb vorig jaar 2 zaden van stokrozen in een niet te grote pot gezaaid, die zijn beiden opgekomen en nu heb ik 2 prachtige bloeiende stokrozen in de kleur wit, die kleur had ik nog nooit gezien, ik heb vorig jaar de zaden van een plant gehaald hier in de buurt, die waren uitgebloeid, dus het was een enorme verrassing, die witte rozen.
    ze staan prachtig op mijn balkon!

  • heb al jaren stokrozen eerst wat rode en oranje en de natuur zelf (bijen)hebben er door bestuiving voor gezorgt dat ik nu verschillende kleuren heb!van wit/rose,geel,rood,zalm,wit/zalm,oranje. etc gewoon in de groei gedroogde koemest en flink wat. worden ze wel 3.5 meter! en grote stokrozen tot 50cm boven grond afknippen en dan staan ze echt jaren!kleine stokrozen b.v.1 meter gewoon laten staan! sucses ermmee!

  • Tegen roest kun je een aftreksel van heermoes maken, spuiten aantal keer herhalen gedurende het seizoen

Share
Published by
admin

Recent Posts

Hypotheek en tuin: Match made in heaven?

Een eigen huis met een prachtige tuin is voor velen een droom. Maar hoe beïnvloedt…

4 dagen ago

Met TuinSeizoen op tuin- en cultuurreis naar Porto en Lissabon van 5 t/m 12 mei 2025

Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…

2 weken ago

Kruiden binnen overwinteren

Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…

3 weken ago

LandIdee Chocoladecake

Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…

4 weken ago

Zwevende sneeuwvlokken

Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…

4 weken ago

Ga met TuinSeizoen op tuin- en cultuurreis naar de Cotswolds 20 t/m 27 juni 2025

Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…

1 maand ago