Ook na de herfstoogst groeien er in de moestuin nog allerlei planten die je in de keuken kunt gebruiken. Wij vertellen je waarop je in de winter bij het oogsten moet letten.

1. Kruiden
Zelfs in de wintermaanden kun je je maaltijden met verse kruiden uit de tuin verfijnen, ze houden ondanks de vorst hun aroma. Dat geldt uiteraard alleen als ze wintervast zijn. Maar oogst niet te enthousiast zodat de planten in het voorjaar niet te kaal zijn. In de wintermaanden groeien ze namelijk niet, pas komend jaar zullen ze weer nieuwe scheuten vormen.
groenten afdekken in de winter
2. Vorstgevoelig?
Savooiekool, spruitjes, prei, boerenkool en schorseneren zijn klassieke wintergroenten. Maar er zijn rassen die vorstgevoelig zijn. Informeer vooraf of de rassen die je hebt staan al dan niet tegen vorst kunnen en zorg eventueel met vliesdoek of mulch voor voldoende bescherming.

3. Dubbel goed
Jij bent niet de enige die profiteert van oogsten in de winter. Ook voor de grond is het beter als de groentebedden er in de wintermaanden niet kaal bijliggen.
boerenkool
4. Bevroren groenten oogsten
Breng bevroren groenten niet te snel naar de warme keuken, een plotselinge overgang van koud naar warm gaat ten koste van de kwaliteit. Ze blijven het verst als je ze geleidelijk aan de binnentemperatuur laat wennen. Als ‘tussenstop’ is een koele kelder of koelkast zeer geschikt.
groenten in de wintertuin
5.  Bescherm laagje
Om schorseneren, pastinaken en aardappelen in de winter te kunnen oogsten, kun je de grond het beste met een mulchlaag beschermen.

Zachte winter
Bij een zachte winter is een beschermlaagje niet nodig en lijkt het wel zomer! Zoals bij deze foto hieronder, de (reuzen)prei genieten wel van het mooie weer. Deze foto namen we op een zonnige dag in december (2015).

Anderen lezen ook:  Houd de vijver open tijdens vorst

prei

Toch smaken de meesten wintergroenten het lekkerst als er vorst overheen is geweest.