Of het nu om het kerstdiner gaat, uitgebreid tafelen tijdens een verjaardag of een zomerse barbecue. Een vol gevoel na het eten is nooit prettig. Gelukkig zijn hier een hoop eenvoudige oplossingen voor. Natuurlijke producten, maar ook een verandering in de manier waarop je eet, kunnen helpen. Lees hier 10 tips bij een vol gevoel.   

Spijsvertering stap-voor-stap

Na een overvloedige maaltijd heb je misschien meer zin om te gaan liggen dan om te gaan wandelen. Toch is beweging in de frisse buitenlucht juist goed. Zo breng je de vermoeide bloedsomloop en de spijsvertering weer op gang. Heel intensief hoeft dat allemaal niet te zijn, want wie zich te veel inspant, belast het lichaam weer te veel. Het beste is nog altijd een gezellige wandeling in de frisse winterlucht.

 Winterwandeling

Drink! Maar wel het juiste

Natuurlijk is het lekker om bier of wijn bij het eten te drinken, maar let wel op de hoeveelheid, want veel alcohol vertraagt de spijsvertering. Het is beter om genoeg water te drinken. Wil je toch nog graag een glaasje likeur of een borrel na het eten? Kies dan voor een kruidenvariant met bijvoorbeeld anijs, venkel, lavas of munt. Die werken weldadig na een zware maaltijd.

Ontspannende warmte

Warme kruiken en kersenpitkussens komen in de winter vaak van pas, ook bij een opgeblazen gevoel in de maag na een overvloedige maaltijd. Leg daarvoor de warme kruik of het kersenpitkussen gewoon op de maag. Door de warmte vermindert het drukgevoel en kan de buik ontspannen. Let wel op dat de kruik of het kussen niet te warm zijn om huidirritaties en zelfs verbranding te voorkomen.

Anderen lezen ook:  Tips voor spijsverteringsproblemen

Kruik

Appelazijn-drankje

Soms ontstaat een opgeblazen gevoel ook als je van nature weinig maagzuur aanmaakt, waardoor het voedsel in de maag te langzaam verteert. In dat geval kan het helpen om voor het eten 1 el appelazijn door een glas water te roeren en dat op te drinken. Als de smaak te zuur is, kun je een beetje honing toevoegen.

Behulpzame cichorei

In de zomer zie je ze regelmatig in de berm, de blauwe bloemetjes van wilde cichorei, die daarom ook wel wegenwachter wordt genoemd. Wilde cichorei kan preventief helpen bij de vertering van een zware maaltijd. Breng daarvoor ½ tl van de gedroogde wortel in 150 ml water aan de kook, laat het 10 minuten trekken en drink dat voor de maaltijd. De bitterstoffen in dit mengsel bevorderen de aanmaak van galsap die belangrijk zijn voor de vertering van vetten. Zo krijg je geen last van een vol gevoel.

cichorei

Langzaam eten

Bij de verleidelijke geur van vlees en dampende schalen aardappelen en groenten, kun je je eetlust vaak nauwelijks bedwingen. Toch is het juist dan verstandig om zulke zware gerechten langzaam te eten en goed te kauwen. De enzymen in het speeksel zorgen ervoor dat het spijsverteringsproces op gang komt en verlichten het zware werk van de maag.

Natron

Niet te veel en niet te weinig. Ook te veel maagzuur kan belastend zijn waardoor, naast een vol gevoel, ook brandend maagzuur kan opspelen. 1 tl natron opgelost in een glas water helpt het overtollige maagzuur te neutraliseren. Houd er wel rekening mee dat je hierna last kunt krijgen van oprispingen en boertjes, al wordt dat door velen juist als aangenaam ervaren na het zware gevoel van een volle maag.

Anderen lezen ook:  6 tips voor een fit gevoel!

Natron

Weldadig kruidenmengsel

Meng 30 g engelwortel (Angelica) met 20 g venkelzaad, 20 g duizendblad, 15 g zoethout en 15 g munt in een pot of theeblik. Een vol gevoel na het diner? Maak dan thee met 2 tl van dit kruidenmengsel op 250 ml kokend water. Laat de thee 10 minuten trekken. Je kunt de thee ook drie keer per dag drinken om de algehele spijsvertering te stimuleren. De combinatie van kruiden en zaden stimuleert de aanmaak van spijsverteringssappen en werkt ontspannend op maag en darmen. En dat is precies wat een overbelast maag-darmkanaal nodig heeft.

Kopje kaneel thee

Rond kerstmis kom je kaneel overal tegen: in koekjes, glühwein en desserts. Maar kaneel heeft ook een gunstige werking op de spijsvertering. Bijvoorbeeld door voor of na de maaltijd kaneelthee te drinken. Maak de thee door 1 tl fijngesneden kaneelstokjes 10 minuten te laten trekken in heet water.

kaneelthee

Een schaaltje zaden op tafel

In Indische restaurants krijg je vaak na het eten een bakje op tafel met daarin een mengsel van venkel- en anijszaad met suikerparels. Na het pikante eten is het niet alleen lekker om op 1 tl van dit mengsel kauwen, de etherische oliën in de zaden ontlasten tegelijkertijd de spijsvertering en verfrissen de adem. Voor thuis kun je een mengsel van beide zaden op tafel zetten in de verhouding 1:1.

Wil je nog meer interessante artikelen lezen? Kijk hier bijvoorbeeld voor tips over afvallen, oogsten in de winter, de gezonde kracht van kruiden, of hooikoorts.