Gezondheid

10 luchtzuiverende planten

Kamerplanten zien er niet alleen mooi uit, maar ze zijn ook nog eens zeer nuttig. En wel voor je gezondheid. Veel planten beschermen ons namelijk tegen schadelijke stoffen in de lucht. We hebben tien luchtzuiverende planten voor je op een rij gezet. 

1. Klimop (Hedera Helix)

Hedera is dé luchtzuiverende plant voor mensen met allergieën. Klimop neemt allergenen uit de lucht op, evenals benzeen, trichloorethyleen, en formaldehyde, een chemische stof die binnenshuis veel voorkomt en gezondheidsklachten kan  geven. Klimop heeft weinig licht nodig en kan dus ook in een hoekje van de kamer staan.

2. Luchtzuiverende Sansevieria

Zelfs mensen zonder groene vingers kunnen deze robuuste luchtzuiveraar niet kapot krijgen. De Sansevieria is een van de beste luchtzuiverende planten voor in de slaapkamer. In tegenstelling tot veel andere planten zet deze plant namelijk niet overdag maar ’s nachts koolstofdioxide om in zuurstof.

3. Philodendron (Philodendron scandens)

Deze luchtzuiverende planten halen vooral formaldehyde uit de lucht. De Philodendron is een ideale ‘beginnersplant’ die het op eigenlijk alle plaatsen goed doet: zet hem bijvoorbeeld bovenop een kast, zodat de ranken met mooie hartvormige bladeren kunnen afhangen. De plant verdraagt schaduw.

Epipremnum (links) en Drakenboom (rechts)

4. Epipremnum (Epipremnum aureum)

Deze gemakkelijke klimplant presenteert zich als groene bondgenoot in de strijd tegen chemische stoffen. Deze luchtzuiverende planten filteren stoffen uit lijmen en lakken, maar ook koolmonoxide. Epipremnum kun je in een pot aan een rekje laten klimmen, maar hij doet het ook prima in een hangpot aan het plafond.

5. Drakenboom (Dracaena reflexa)

Binnen een enkele dag filtert deze natuurlijke wonderboom 70 procent van de verdampte formaldehyde die uit lijm, vloerbedekking, behandeld hout of rook van sigaretten vrijkomt, uit de lucht. Dracaena’s hebben niet veel licht nodig, 3 uur per dag volstaat. Alleen bontere exemplaren verlangen een iets lichtere plek.

6. Indische rubberplant (Ficus elastica)

De Indische rubberplant past met zijn stevige, groene ovale bladeren heel goed in een modern interieur. Ook deze plant is een ster in het filteren van formaldehyde. Én gemakkelijk, want ook op een plek met weinig licht doet hij het goed. Een keertje vergeten water te geven is ook geen ramp.

7. Graslelie (Chlorophytum comosum)

Deze reus helpt bij een teveel aan formaldehyde in de lucht: binnen 24 uur reduceert een graslelie de hoeveelheid van deze stof met 86 procent. Populair omdat hij het zelfs met weinig verzorging goed doet. De graslelie wordt daarom ook wel studentenplant of, vanwege zijn gebruik in kantoren, ‘ambtenarengras’ genoemd.

8. Lepelplant (Spathiphyllum)

De lepelplant is een van de weinige luchtzuiverende planten die een hele trits aan schadelijke stoffen uit de lucht filtert, waaronder formaldehyde, ammonia, methanol, benzeen, trichloorethyleen. Die laatste twee vind je in oplosmiddelen en benzine. De plant mag niet uitdrogen en heeft tijdens de bloei regelmatig voeding nodig.

9. Treurvijg (Ficus benjamina)

Deze luchtzuiverende plant filtert weliswaar schadelijke stoffen goed uit de lucht, maar mensen met een latexallergie moeten wel oppassen voor de Ficus benjamina. Het witte melksap dat bij het afbreken van een blad of tak vrijkomt, kan allergische reacties veroorzaken.

10. Flamingoplant (Anthurium andraeanum)

Ook deze plant doet het uitstekend als het gaat om het filteren van schadelijke stoffen. In de ideale situatie: zet per 10 vierkante meter woonoppervlakte minstens één plant om de lucht te filteren. De flamingoplant doet ook goed werk op het gebied van de luchtvochtigheid in huis.

Waarom luchtzuiverende planten neerzetten?

Goed ventileren en niet roken in huis zijn belangrijke stappen naar een gezond binnenklimaat in huis. Planten kunnen daarbij helpen. Doordat luchtzuiverende planten schadelijke gassen opnemen en afbreken, wordt de lucht in huis een stuk gezonder. Daarnaast zorgen planten voor een fijne sfeer in huis.

Naast deze tien luchtzuiverende planten heeft ook de prachtige en kleurrijke hortensia een positieve werking op het binnenklimaat. Kamerplanten zorgen voor onze gezondheid, maar wij moeten hen natuurlijk ook goed verzorgen.

lisa

Share
Published by
lisa
Tags: kamerplanten

Recent Posts

Hypotheek en tuin: Match made in heaven?

Een eigen huis met een prachtige tuin is voor velen een droom. Maar hoe beïnvloedt…

1 dag ago

Met TuinSeizoen op tuin- en cultuurreis naar Porto en Lissabon van 5 t/m 12 mei 2025

Dit voorjaar gaat TuinSeizoen naar de prachtige steden Porto en Lissabon in Portugal. We beginnen…

2 weken ago

Kruiden binnen overwinteren

Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, komt de tijd om de tuin…

3 weken ago

LandIdee Chocoladecake

Wil jij de taart op de cover van LandIdee 09 2024 namaken? Gebruik dan het…

3 weken ago

Zwevende sneeuwvlokken

Tijdens een koude winternacht dwarrelen ze naar beneden en bedekken ze de wereld met een…

3 weken ago

Ga met TuinSeizoen op tuin- en cultuurreis naar de Cotswolds 20 t/m 27 juni 2025

Ontdek de charme van de Cotswolds. Deze reis neemt je mee naar het Hart van…

4 weken ago