Ga je regelmatig lekker wandelen in de bossen? Met een beetje geluk vind je onderweg een paar kleine snoeperijtjes. Misschien kun je wel wat bosbessen of bramen plukken. De vruchten smaken heerlijk en zijn nog heel gezond ook.
Kijk wel even goed waar je bramen gaat plukken en vraag vooraf toestemming aan de beheerders van de grond. Het is namelijk officieel verboden om iets mee te nemen uit het bos. Doe je dat wel, dan riskeer je een boete. Meestal wordt bramen plukken wel door de vingers gezien, zolang je het maar voor eigen gebruik doet en niet meer dan een champignonbakje meeneemt.
Waar groeien bramen?
Bramen groeien spontaan in natuurgebieden, op ruige terreinen en langs landelijke weggetjes. In lichte bossen en langs bosranden kom je ze tegen: de bijna ondoordringbare, doornige bramenstruiken, die een van de lekkerste wilde vruchten voortbrengen.
Wanneer kun je bramen plukken?
Bramen zijn rijp als ze helemaal zwart kleuren. De heerlijk zoete vruchten worden eind juli, begin augustus gevormd. Bramen zijn, net als frambozen, zogenaamde verzamelsteenvruchten en geen bessen.
Bramen plukken kun je vaak tot in oktober, want die heerlijke vruchtjes worden nooit allemaal tegelijkertijd rijp. Pluk alleen de vruchten die mooi zwart gekleurd zijn. Wees wel voorbereid op een paar schrammen, want een braamstruik is uitgerust met stevige doorns.
Eigen bramenstruik
Wil je zeker weten dat je bramen mag plukken? Zet dan een eigen bramenstruik in je tuin neer. Dan kun je ieder jaar heerlijke bramen oogsten en hoef je niet te delen!
Recepten met bramen
Heb je toestemming van de eigenaar van de bramenstruiken om veel bramen te plukken? Wacht dan niet te lang met het opeten ervan, want ze zijn zeer kwetsbaar en bederven snel. In de koelkast zijn bramen ongeveer een tot twee dagen houdbaar. Je kan bramen ook verwerken in een heerlijke taart of er bramenjam van maken. Dat wordt smullen!
Ik hou zo van bramen uit de natuur uit de winkel smaakt toch anders