Vetplanten zijn gemakkelijk te verzorgen en in veel verschillende soorten verkrijgbaar. Heb jij een vetplantje in huis of op kantoor staan? Wij geven tips voor de verzorging:
De familie van de vetkruidgewassen (Crassulaceae) bestaat uit ongeveer 1500 soorten. Vetplanten worden ook wel succulenten genoemd. Veel soorten komen in subtropische en tropische streken van Afrika en Amerika voor. Maar ook in Nederland en België komen vetplanten in de vrije natuur voor. Muurpeper bijvoorbeeld (Sedum acre).
Goed binnen te houden
Heel veel vetplanten vinden het fijn om binnen te staan; droge lucht, zon en warmte verdragen ze goed. Zet ze op een zonnige plaats, maar niet direct in het zonlicht.
Goede grond voor vetplanten
Leg op de bodem van de pot wat grind, kleikorrels of potscherven. Vul de pot verder met normale potgrond en voeg er wat scherp zand en eventueel wat fijn verkruimelde klei aan toe. Goed doorlatende potgrond is heel belangrijk. Een te natte grond heeft rotting als gevolg.
Voeding
Vetplanten verzorgen is vrij simpel. Eén keer in de maand een klein scheutje water geven is genoeg. Te weinig water is beter dan te veel. Geef ze in de zomer wel één keer per week een scheutje water. Giet nooit op de plant, maar er naast. Of nog beter: geef ze water op een schoteltje. Wees ook voorzichtig met bemesten. Het beste is de plant jaarlijks te verpotten in verse aarde. Hier haalt het vetplantje dan genoeg voeding uit.
Winter: rustperiode voor de vetplanten
Veel soorten hebben in de winter een rustperiode nodig, dit betekent dat ze op een lichte koele plaats (10 graden) moeten staan.
Aeonium
De bladeren van Aeonium staan meestal in een rozet. Aeonium arboreum vormt op den duur vertakte struikjes. Aeonium tabuliforme heeft juist een opvallend plat, grondstandig rozet. Ook Aeonium nobile met zijn roodgerande bladeren is heel decoratief. Voordeel: de planten hoeven ’s winters niet koel te staan.
Echevaria
Echeveria’s vormen net als Aeonium hele mooie dichte bladrozetten. Echevaria’s hebben meestal klokvormige bloemen met opvallende kleuren. Een zonnige standplaats is nodig en ’s winters moeten ze koel staan.
Graptopetalum
Ook dit geslacht heeft dichte bladrozetten. Graptopetalum paraguayense is opvallend door de wit berijpte bladeren. Hoeft niet koel te overwinteren.
Tip: plaats verschillende succulenten bij elkaar in een hoekje op tafel, op een dienblad of in een grote pot. Voeg ook een pannenkoekenplant toe aan je verzameling!
Nu heb je de tools om je vetplanten goed te verzorgen. Maar wist je waarom vetplanten eigenlijk zo populair zijn geworden? Lees het hier.
[…] https://www.landidee.nl/wonen/tips-verzorging-vetplanten/ […]
Beste mensen ,
Heel veel dank voor dit artikel !!! Ik heb laatst de Graptopetalum gekocht Zo mooi lijkt wel kunst !!Met vriendelijke groetjes van Willy Hermse .