Oktober is het walnotenseizoen. Hopelijk heb je al een flinke voorraad walnoten kunnen oogsten. Haal met deze heerlijke dadel-walnotencake de herfst in huis en geniet van de rijke en volle smaak van de dadels.
Dit heb je nodig:
- 275 g bloem
- 2,5 tl bakpoeder
- 2 tl koekkruiden
- snufje zout
- 100 g walnoten
- 200 g dadels (ontpit)
- 30 g boter
- 150 g bruine basterdsuiker
- 150 ml kokend water
- 250 ml karnemelk
Zo maak je het:
Kraak en pel de walnoten en hak ze fijn. Hak ook de dadels fijn (houd ze wel apart van de walnoten).
Doe de fijngehakte dadels samen met de boter en het snufje zout in een kom. Giet er kokend water over, roer tot de boter gesmolten is. Laat de dadels even afkoelen.
Vet een cakevorm van circa 25 cm lang in met boter of bedek hem met bakpapier. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.
Doe de bruine basterdsuiker en de karnemelk in een grote kom en meng het door elkaar. Voeg het afgekoelde dadelmengsel toe en zeef de bloem, het bakpoeder en de koekkruiden boven de kom. Voeg de walnoten toe en roer alles goed door elkaar.
Giet het mengsel in de bakvorm en zet hem in de voorverwarmde oven.
Bak de cake in circa 1 uur gaar. Controleer of de cake goed is door een satéprikker in het midden te steken. Als deze er schoon uitkomt, is hij goed.
De cake is ongeveer 5 dagen houdbaar als je hem maar in een luchtdichte doos of in folie bewaart.
Wel in voor een experiment? Kweek je eigen dadelpalm, klik hier!
Ik heb de cake gisteren gemaakt(zelfs 2 tegelijk) en hij is heerlijk! Ik heb de buren ook blij gemaakt met een halve cake en ook zij hebben er lekker van gesmuld. Het recept is een blijvertje!