Als de wind in het najaar hard door de kronen van de bomen waait, vallen kastanjes met tientallen tegelijk op de grond. Dikke pret voor de kinderen die ze enthousiast oprapen. Met behulp van prikkertjes kunnen ze leuke poppetjes maken met kastanjes.
Kastanjes zijn overigens niets meer dan zaden die door de stekelige omhulsels worden beschermd. Zo’n stekelig omhulsel noemen we bolster. Als deze bolsters op de grond vallen, barsten ze open en rollen de bruine, glanzende knikkers eruit.
Tamme kastanjes zijn eetbaar en erg gezond. Je kunt ze poffen in de open haard, maar ook bijvoorbeeld in de oven of in de pan.
Kastanjes bewaren
Kastanjes zijn beperkt houdbaar, dus eet ze zo snel mogelijk op. Moet je ze toch bewaren, laat vers geoogste exemplaren dan buiten in een mand liggen. De kastanjes mogen wel nat worden maar niet in het water blijven staan. Je kunt de kastanjes ook, verpakt in papier, in de groentelade van de koelkast bewaren. Twijfel je of de kastanjes nog goed zijn, gooi ze dan in een bak met water. Kastanjes die zinken kun je beter weggooien. Ze zijn verdroogd of uitgehold door insecten. Als sier kun je verdroogde kastanjes natuurlijk eindeloos bewaren!
Probeer ook eens een lekker pittig kastanjesoepje!