Ze zweven in de lucht tot zij met hun scherpe ogen een prooi zien. Roofvogels zijn er in veel verschillende soorten. En dit zijn er enkele van:
1. Buizerd
Een van onze bekendste roofvogels. Je ziet hem vaak op paaltjes langs de weg zitten. Hij eet bijna alles wat hij te pakken kan krijgen: muizen, mollen en konijnen maar ook wel regenwormen. Buizerds kunnen er nogal verschillend uitzien: van bijna wit tot donkerbruin en alles wat daar tussenin zit.
2. Zeearend
Met een spanwijdte van 240 cm is hij de grootste roofvogel die bij ons voorkomt. In tegenstelling tot de visarend jaagt hij ook op watervogels als ganzen en eenden en soms eet hij zelfs kadavers.
3. Havik
Deze felle jager is zo gebouwd dat hij snel tussen bomen door kan vliegen. Zo verrassen deze roofvogels onder andere konijnen, fazanten en duiven. Hij vliegt vlak boven de grond en gebruikt struiken en oneffenheden om dekking te zoeken. De havik blijft het hele jaar door in ons land.
In bovenstaand filmpje van de Vogelbescherming zie je de verschillen tussen de mannetjes- en vrouwtjeszeearend en -havik.
4. Sperwer
Deze vaardige, schitterend getekende roofvogel, is familie van de havik en jaagt op kleine vogels. Hij houdt zich gedekt en slaat dan ineens onverwacht toe.
5. Torenvalk
Deze kleine jager woont graag in gebouwen. Zijn specialiteit is het zogenaamde ‘bidden’. Hij staat dan op zo’n 15 meter boven de grond ‘stil’ in de lucht, op zoek naar voedsel, terwijl hij heel snel zijn vleugels beweegt. Wanneer deze roofvogels hun prooi hebben gespot, duiken ze er meteen naartoe.
6. Roofvogels: Boomvalk
Boomvalken zijn snelle jagers die grote insecten als libellen eten en zelfs kans zien de zeer snelle gierzwaluw te pakken te krijgen. Het zijn echte zomervogels die in september naar warmere streken vertrekken.
7. Bruine kiekendief
De bruine kiekendief leeft vooral bij water. Hij vliegt bij het jagen als alle kiekendieven langzaam en laag boven de grond met de vleugels in een V-houding. Deze roofvogels eten voedsel dat bestaat uit kleine vogels, kikkers, muizen en soms ook vissen.
Naast deze indrukwekkende roofvogels zijn er natuurlijk ook een hoop andere vogels in ons land, in je tuin bijvoorbeeld. Tijdens de koude wintermaanden is het belangrijk om deze vogeltjes te helpen overleven.
Ik probeer te weten te komen welke roofvogels die in België voorkomen op vogels jagen.
We hadden onlangs een roofvogel in de tuin die een duif had gevangen en ik probeer hem te identificeren. Ik denk aan een slechtvalk maar ben niet zeker.
Ik vermoed een sperwer of havik.